A magyar gazdaságban a kisvállalatok hasonlóan kiemelkedő szerepet töltenek be, mint az Európai Unió tagországaiban: nálunk 99 százalék felett van részarányuk az összes működő vállalat között, míg az EU-ban szintén ugyanilyen arányt tesznek ki az 50 fő alatti kisvállalatok. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az EU egészében egy kisvállalat átlagosan (és kerekítve) hat főt foglalkoztat - Magyarországon átlagosan négyet. Az uniós átlag ugyanakkor nagy szórással jön ki: míg Görög- és Olaszországban, továbbá Portugáliában a magyarhoz hasonlón négy foglalkoztatottja van az átlagos kisvállalkozásnak, addig Ausztriában, Hollandiában és Luxemburgban tíz fő felett.

Abban is hasonlít a magyar, illetve az uniós átlag, hogy a foglalkoztatottak durván felének a kisvállalkozások adnak munkát; Görög-, Olasz- és Spanyolországban, valamint Portugáliában ugyanakkor az arány meghaladja a 60 százalékot.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 860 ezer működő vállalkozás van; ezen belül 4798 az 50-249 főt foglalkoztató közép- és 1031 a 250 főnél többnek munkát adó nagyvállalat. (VG)