Az európai távközlési cégek határozottan tiltakoznak a rájuk vonatkozó szabályok szigorítása ellen, mivel az szerintük tovább rontaná az ágazat egyébként sem rózsás helyzetét. Ezeket az érveket fejti ki az EITO (European Information Technology Observatory) nevű szakmai szövetség most közzétett éves helyzetértékelése, amely ily módon válasznak tekinthető az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott, az árak csökkentése érdekében a hatósági beavatkozás erősítését szorgalmazó anyagára. Brüsszel 18 olyan területet sorolt fel - köztük a mobiltelefonos szolgáltatásokat és a szélessávú internet-hozzáférést -, amely esetében a nemzeti szabályozó testületeknek a gyenge piaci mechanizmusok ellenében ki kellene kényszeríteniük a tarifák csökkentését (VG, 2003. február 11., 3. o.). Ez a gyakorlatban többnyire hatósági árrögzítést jelentene.

Bruno Lamborghini, az EITO elnöke az éves jelentés kapcsán azonban óvott a szabályozás szigorításától, rámutatva: tavaly a 4-5 százalékos növekedési várakozásokkal szemben stagnált az európai távközlési szektor, és az idén is csak korlátozott javulásra van remény. Az ágazat elsősorban a számítástechnikai hardverek és a távközlési eszközök eladásainak visszaesését sínylette meg - teszi hozzá a Financial Times. A szakmai szervezet 2003-ra 2,5, 2004-re pedig 4 százalékos forgalomnövekedést vár; ez jócskán elmarad a kilencvenes évek végén megélt szárnyalástól, bár igaz, hogy a tengerentúlon ennél is gyengébbek a kilátások. Az Egyesült Államokban az idén mindössze 1,1, jövőre 2,6 százalékos piaci növekedés várható - jósolja az EITO.

Az iparág eredményeinek romlása azonban nem jelenti azt, hogy irreálisak lennének az EU által az információs társadalom kiépítésére megfogalmazott, az eEurope 2005 akciótervben lefektetett célkitűzések. A szakmai szövetség arra számít, hogy az európai lakosság internetlefedettsége a mostani 44-ről 2006-ig 66 százalékra nőhet. A szélessávú internethez hozzáférők száma ugyanezen időszak alatt megnégyszereződhet.