Az orosz gazdaság nem kerül válságba, ha az iraki krízis rendezését követően drasztikusan leesnek az olajárak - jelentette ki Szergej Ignatyev jegybankelnök. Az utóbbi években végrehajtott szerkezeti reformoknak köszönhetően szerinte nem ismétlődhet meg az a helyzet, amikor 1998-ban a "fekete arany" olcsóbbá válása következtében súlyos recesszióba zuhant Oroszország. Most az ország akkor sem kerül bajba, ha a jelenlegi 29-ről 14-16 dollár körülire esik a kőolaj hordónkénti ára - idézi nyilatkozatát a Reuters. A monetáris politika irányítója emlékeztet: Moszkvának igen jelentősek a devizatartalékai, ráadásul a korábbival ellentétben most már a rubel árfolyamát sem kénytelen fixen tartani.

Ha válságot nem is idézne elő, egyáltalán nem jönne jól az orosz gazdaságnak az olajárak esése. Ezt bizonyítják a vámhatóság most közzétett 2002-es adatai is: ezek szerint a több mint 150 millió tonnányi, külföldre pumpált nyersolaj mintegy negyedét jelentette a teljes orosz export értékének, és a kedvező világpiaci ármozgásoknak köszönhetően 14,1 százalékkal nőttek 2001-hez viszonyítva az ebből származó bevételek. Az év során tonnánként átlagosan 162,4 dollárért tudták piacra dobni a kőolajat, a megelőző évben ez 156,4 dollár volt.

Az ország kivitelének öszszesített értéke eközben az olajénál csekélyebb mértékben - 5,8 százalékkal - emelkedett, és 105,8 milliárd dollárt tett ki. Az import is bővült ugyan 2002 folyamán, ám a hivatalos számok szerint így is 59,8 milliárd (a 2001-esnél 1,7 milliárddal nagyobb) aktívumot ért el az orosz külkereskedelem.