Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő elismerte, hogy az ország költségvetési hiánya tavaly valószínűleg meghaladta az EU stabilitási paktumában maximálisan engedélyezett küszöbértéket, a GDP 3 százalékát. Raffarin ennek ellenére kijelentette, hogy kormánya nem tervez megszorító intézkedéseket, és a választási kampányban ígért adócsökkentéseket is végrehajtja. "Amikor bizonytalan a növekedés, a szükségesnél jobban nem foghatjuk vissza a kiadásokat, mert az a gazdasági klímát még tovább rontaná" - idézi a miniszterelnököt a Financial Times. A kormányfő azt is elismerte, hogy a tavalyi, 1,2 százalékos bővülés után nem lesz elérhető az idei, 2,5 százalékos célkitűzés.

Az Európai Bizottság a bejelentésre azzal reagált, hogy ha a hét végéig benyújtandó végleges számok megerősítik a deficithatár túllépését, akkor "nem lesz más választása", mint megindítani a fegyelmi eljárást Párizs ellen. A brüsszeli testület a múlt hónapban már korai figyelmeztetésben részesítette Franciaországot a közös valutát hosszú távon veszélyeztető költségvetési lazasága miatt. A francia kormány nyíltan nemet mondott a többi tagállam azon kérésére, hogy 2006-ra egyensúly közeli állapotba hozza büdzséjét. Elemzők úgy vélik, hogy Párizs az idén csak a kiadások visszafogásával tarthatná a hiányt a 3 százalékos szint alatt. A kormány 2,6 százalékos deficitet tervez.

A stabilitási paktum "kivételes körülmények" esetére biztosít némi kibúvót az előírások teljesítése alól, és közgazdászok szerint Párizs vélhetően azzal védekezik majd, hogy deficitproblémái az esetleges iraki háborúval kapcsolatos bizonytalanság gazdasági hatásaival magyarázhatóak. Pedro Solbes, az EU gazdasági biztosa korábban azt mondta, hogy egy háború kitörése joggal lenne tekinthető ilyen kivételes körülménynek. Az azonban kérdéses, hogy a bizottság "visszamenőleges hatállyal" is elismerné a konfliktus gazdasági hatásait - írja a Reuters.

A deficithatár túllépését szankcionáló, pénzbírsággal fenyegető eljárást Brüsszel eddig Portugália és Németország ellen indította el. Berlin, Párizs és London már javasolta a stabilitási paktum szabályainak rugalmasabbá tételét úgy, hogy nehéz időkben a tagállamok némileg növelhessék költségvetési hiányukat. Belgium, Dánia, Spanyolország, Hollandia, Olaszország, Finnország és Görögország azonban az általános fiskális lazítással kapcsolatos aggályait hangoztatja, az ugyanis szerintük alááshatja az eurót.