A Berlinben tevékenykedő építész, Daniel Libeskind tű formájú felhőkarcolója fog a jövőben emlékeztetni a New York-i Világkereskedelmi Központ 2001 szeptemberében ledöntött épületeire. Az Alsó-Manhattan ingatlanfejlesztéseiért felelős testület döntése alapján egy 541 méter magas, acélból és üvegből álló - magasan elhelyezett kertekkel tarkított - toronyházat fognak emelni a rombolás helyszínén kialakítandó emlékhely fölé. A nyertes építész legutóbb a berlini zsidó múzeum tervezésével szerzett nevet magának.

A döntést a WTC elleni, tíz évvel ezelőtti robbantásos merénylet évfordulójára időzítették. Az építéssel kezdetét veszi egy új üzleti és idegenforgalmi központ kialakítása, amelynek teljes költség-előirányzatát 10 milliárd dollárra becsülik. Michael Bloomberg New York-i polgármester törekvései nyomán azonban a jövőben Manhattan déli részén a pénzügyi központ jelleg valamelyest visszaszorulna, vele szemben pedig teret nyernének bizonyos lakónegyedvonások. A Világkereskedelmi Központ helyét úgy akarják kialakítani, hogy ott a jövőben évi 8-10 milliós látogatótömeg is meg tudjon fordulni.

A fejlesztés pénzügyi hátterét illetően a Financial Times arra emlékeztet, hogy a munkák New York gazdasági visszaesésének fázisában kezdődnek, amelyet részint a 2001. szeptemberi pusztításra, részint a Wall Street üzletmenetét sújtó hanyatlásra vezetnek vissza. Jelenleg az irodaterület 14,8 százaléka áll üresen, jóllehet ez a szám a tragédia időpontjában csak 7,4 százalék volt.