Dabas legnagyobb foglalkoztatója, a Reálszisztéma Dabasi Nyomda Rt. az idén mintegy 1,5 milliárd forintos forgalomra számít. Balogh Gyöngyi, a társaság főkönyvelője elmondta: a könyvek, tankönyvek, brosúrák, tájékoztató nyomtatványok, szórólapok előállításával foglalkozó cég tavaly 1,4 milliárd forintos forgalmat bonyolított. A társaság jelenleg 180 főt alkalmaz, és egyelőre nem tervez sem leépítést, sem létszámbővítést. A Reálszisztéma Dabasi Nyomda Rt. célja az export bővítése - mely éves árbevételének ma mintegy 35 százalékát teszi ki -, illetve a hazai piacon a könyvgyártás területén a vezető szerep elérése.

A cég elődje, a Dabasi Nyomda 1972-ben alakult, és a Fővárosi Jegyzetellátó Vállalat jogutódjaként települt a városba. Az ezt követő nagy volumenű beruházás révén 1976-ban indult be a legkorszerűbb ofszettechnológiával a nagyüzemi könyvgyártás, melynek elsődleges feladata a tankönyvellátás volt. A társaság egészen 1992-ig a Művelődési Minisztérium felügyelete alá tartozott.

A kezdetekben Dabason egy sajátos nyomdai hagyomány alakult ki, sok fiatal választotta a nyomdászszakmát, és közülük még ma is sokan a cégnél dolgoznak - mondta Balogh Gyöngyi.

A vállalat 1992-ben alakult részvénytársasággá az egykori ÁVÜ döntése alapján, s az átalakulás időszakáig a megrendelői körben és a termékösszetételben egyaránt jelentős bővülést értek el. A könyvkötészeti beruházásoknak köszönhetően a kartonált és a ragasztókötött könyvek előállítása mellett nőtt a cérnafűzött és kemény fedeles könyvek készítésének volumene, e termékek jelentős része már nemcsak hazai, hanem külföldi, elsősorban német megrendelésre készült. Az egyszerű kiadványok mellett megjelentek az igényes, színes nyomdaipari termékek (mesekönyvek, albumok, katalógusok, prospektusok és egyéb nyomtatványok), melyek készítését az üzembe állított íves négyszínnyomó gépek tették lehetővé.

A több mint három évig tartó folyamat eredményeként 1995 októberében magánosították a részvénytársaságot. Ekkor a tőke mintegy 90 százaléka a Reálszisztéma Tanácsadó és Tőkehasznosító Kft., valamint a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Kft. tulajdonába került. A társaság a privatizációt követően folyamatosan modernizálta és bővítette gépparkját, eddig több mint egymilliárd forint értékben - közölte Balogh Gyöngyi. Ma már a naptárgyártás területén is hagyományaik vannak, köszönhetően az 1996-ban végzett jelentős kötészeti beruházásnak, mellyel lehetővé vált a speciális kikészítési műveletek elvégzése.