Teljes termelése 76 százalékát különféle termékek formájában értékesíti a Magyar Alumínium (Mal) Rt. timföldüzletága. Az utóbbi esztendőkben - éves szinten - mintegy 1 milliárd forintot fejlesztésekre fordító társaság jelenleg a világ galliumértékesítésének 3-4 százalékát mondhatja magáénak.

A kilencvenes évek elején - a magyar-szovjet timföld-alumínium egyezmény megszűntével - kezdődött az átállás az ajkai timföldgyárnál, amelynek nyomán a korábban kohászatialapanyag-előállító üzem a termelése 76 százalékát különféle termékek gyártásával váltotta fel. Sitkei Ferenc, a Mal timföldüzletágának vezérigazgató-helyettese elmondta: az ajkai üzemben jelenleg a termelés kevesebb mint negyede megy fém-előállítási célokra.

A gyár a Mal alumíniumágazatának, ezen belül is a cégcsoport inotai kohójának szállít timföldet. A timföldgyár fő termékei közé tartozik a vegyipari célokra készülő nedves alumínium-hidroxid, a szárított alumínium-hidroxid és annak őrleményei. Ez utóbbiakat különféle iparágak alkalmazzák töltőanyagként. A termékek másik nagy csoportját képezik a magas hőfokon készült speciális timföldek, amelyek például olvasztókemencék bélésének fontos alapanyagai, de a kerámiaipar is nagy százalékban használja ezeket. A magas hőmérsékleten előállított alfa timföldváltozatot csiszolóanyagként alkalmazzák.

Ajkán ma évente 300 ezer tonna alumínium-oxidot (timföldet) termelnek. A gyár olyan új termékekkel jelent meg az utóbbi időben a piacon, mint például a környezetbarát mosóporoknál a polifoszfátokat kiváltó szintetikus zeolit, amelynek ioncsere-tulajdonságai révén vízlágyító szerepe is van. Az utóbbi évek egyik legfontosabb fejlesztésének nevezte a vezérigazgató-helyettes azt a szuperfinom hidroxidot, amely olyan szemcseeloszlással rendelkezik, amit hagyományos úton, őrléssel már nem lehet előállítani. A társaság évente mintegy 1-1,3 milliárd forintot fordít fejlesztésekre.

Az idén a tervek szerint ez az összeg a kedvezőtlen forintárfolyam okozta gondok miatt 650-700 millió forint lesz. A timföldgyár fontos termékének számít a félvezetőgyártásban is használt gallium, amelyből a világ értékesítésének 3-4 százalékát a kiéleződött verseny ellenére is az ajkai üzem mondhatja magáénak. (15 évvel ezelőtt világ galliumtermelésének 10 százalékát adta Ajka.) A termelése 76 százalékát exportpiacokon értékesítő társaság legnagyobb vásárlója Németország, Ausztria és Olaszország.