A rendszerváltó országok - köztük Magyarország - eddig sikeresen vészelték át a világgazdasági bajokat, hiszen többségük GDP-növekedése jóval az átlag feletti - áll a Kopint-Datorg kutatóintézet legújabb konjunktúrajelentésében. Ugyanakkor az export lassulása mellett a növekedést egyre inkább a belföldi fogyasztás húzta, és a beruházási teljesítmény gyenge volt.

A magyar gazdaság helyzete is a fentiekhez hasonlóan alakult, azzal a különbséggel, hogy itt a folyamatok szélsőségesebbek - mondta Palócz Éva tudományos vezérigazgató-helyettes a sajtótájékoztatón. Bár a növekedési ütem magasabb maradt, az egyensúlyi problémák nagyobbak. Ennek legfontosabb oka a két éve offenzív, intervencionalista gazdaságpolitika, mely öszszehangolatlan és a nemzetközi helyzettel inadekvát döntéseket hozott. További kedvezőtlen tendencia, hogy a vállalati szektor nettó megtakarítóvá vált, vagyis beruházási aktivitása minimális.

Tavaly az év folyamán nem élénkült a gazdaság - hívta fel a figyelmet Palócz. A szezonálisan igazított adatok arról tanúskodnak, hogy 2002-ben negyedévről negyedévre kiegyensúlyozott ütemben bővült a GDP, az éves változást jelző negyedéves mutatószám-növekedés csupán bázishatás következménye.

A magánfogyasztás gyors, a GDP dinamikáját meghaladó ütemű növekedése elsősorban a bérfolyamatok következménye. Az a tény, hogy a közszféra átlagkeresete már meghaladja a versenyszektor béreit, szétzilálódó bérstruktúrát mutatnak, amely folyamatos bérnyomást jelenthet - vélik a kutatóintézet szakemberei. Ez is az oka annak, hogy a Kopint-Datorg előző előrejelzéséhez képest alaposan megemelte a reálkeresetek növekedésére vonatkozó előrejelzését, 5,4-ről 8 százalékra.

A kutatóintézet a kedvezőtlen folyamatok ellenére továbbra is mérsékelten optimista: az év második felében megélénkülő külső konjunktúra szűkíti majd az export-import ollót, ami ellensúlyozni tudja a beruházások és a lakossági fogyasztás dinamikájának mérséklődését. Éppen ezért a gazdasági növekedés 3,7 százalékra gyorsulhat, és éves alapon az infláció is tovább mérséklődhet.