Nem tartották meg azt az értekezletet, amelyen - hírforrások washingtoni értesülése szerint - a Fehér Házban miniszterhelyettesi szinten kellett volna kedden az Iránnal szembeni új politikát megvitatni. Az értesülések arról szóltak, hogy a Pentagon szeretné destabilizálni a teheráni kormányt, s ezért támogatandónak tart egy iráni népi felkelést. Donald Rumsfeld védelmi, Colin Powell külügyminiszter és Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó egyaránt nem tudta a CNN szerint mire vélni a megbeszélés hírét, de azt elismerték, hogy amerikai illetékesek időről időre megvitatják Irán kérdését. Az értekezlet elmaradása ellenére a BBC elemzőjének az a véleménye, hogy az amerikai kormányzatban folytatódik a vita arról, célszerű-e minden vonalon keményebb álláspontra helyezkedni Iránnal szemben.

A keményvonalas álláspont érvényesüléséről tanúskodik Ari Fleischer fehér házi szóvivőnek az a keddi nyilatkozata, amely szerint Irán nem tesz eleget a területén található al-kaidás terroristák ellen, s az USA folytatni fogja ez ügyben a nyomásgyakorlást. Megismételte, hogy Washingtont aggasztják a nukleáris fegyver kifejlesztésére irányuló iráni erőfeszítések. Fleischerrel egy időben Rumsfeld a független szervezetnek számító külkapcsolatok tanácsában azt fejtegette, hogy Irán nem alakíthatja át Irakot a maga képére, s ha mégis megpróbálja, akkor ennek agresszív leszerelésével találhatja magát szemközt; részletekkel azonban nem szolgált.

A nukleáris szál mentén újabb súrlódásra lehet számítani Washington és Moszkva között. Oroszország kitart amellett, hogy leszállítja Iránnak azokat a műszaki berendezéseket, amelyek a buseri atomerőmű felépítéséhez szükségesek - jelentette ki hétfőn Alekszandr Rumjancev atomenergia-ügyi miniszter. Moszkvának meggyőződése, hogy az erőmű polgári célokat szolgál - tette hozzá, emlékeztetve, hogy a kiégett fűtőelemeket visszaszállítják Oroszországba.