Magyarország rendelkezik a legfejlettebb nem lakás célú ingatlanpiaccal az európai feltörekvő gazdaságok között - ez az eredménye annak az ötven különböző, politikai, gazdasági és ingatlanpiaccal összefüggő szempont alapján készített jelentésnek, amelyet a napokban tett közzé a Cushman & Wakefield/ Healey & Baker (C&W/H&B) ingatlan-tanácsadó cég. A felmérésbe azokat az országokat vonták be, amelyek jövő májusban csatlakoznak az Európai Unióhoz, továbbá azokat, amelyek valószínűleg 2007-ben válnak tagokká, illetve amelyeknek jelenleg még csak partneri és együttműködési megállapodásuk van Brüsszellel.

Nem okozott nagy meglepetést, hogy a felmérés élbolyába a Magyarországot követő Cseh- és Lengyelország került. Ez a három ország igen jól teljesí-tett, tekintetbe véve korai gazdasági reformlépéseiket, az elmúlt időszakban produkált gazdasági növekedésüket, s azt, hogy egyre vonzóbbak a külföldi befektetők a nemzetközi üzleti körök számára - kommentálta a felmérés eredményét Charles Taylor, a C&W/H&B Magyarország partnere és ügyvezető igazgatója.

Magyarország hét kategóriában is az élen végzett. Így a legelső lett a rangsorban az EU-csatlakozást, a stabilitást, a gazdaságot, a piaci érettséget, a befektetői aktivitást, a tervezést és fejlesztést, az általános növekedést és az általános stabilitást jelző területeken.

A privatizációs folyamat közel befejeződött, a gazdasági növekedés egészségesnek mondható, megfelelő jogi környezet alakult ki a tulajdon védelmében, s az ingatlanárak még mindig alacsonyak az uniós átlagokkal összehasonlítva, áll a jelentésben Magyarországról. Az ország nyitott a külföldi tulajdon felé, ami elősegíti a multinacionális ingatlanvásárlók vagy bérlők számának növekedését. Emellett viszonylag fejlett a nem lakás célú ingatlanok infrastruktúrája, miután már a rendszerváltás korai szakaszában liberalizálták a gazdaságot. A felmérés részeként azt is vizsgálták: a körbe bevont országoknak hány évükbe telik elérni az EU átlagos egy főre jutó GDP-jének 75 százalékát. Ebben a mutatóban Magyarország Szlovénia után - igaz, jócskán lemaradva - a második lett a maga 11 évével. (NVZs)