Eger és környéke híres történelmi borvidék, mintegy ötezer hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli oldalán terül el. A lakosság csaknem ezer éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel, olyan kiváló borokat termelve, mint az egri bikavér, az egri leányka, a debrői hárslevelű, az egri chardonnay, valamint az egri cabernet franc és sauvignon, de még folytathatnánk a sort. Egy nagy állami borászati vállalat mellett több száz közepes és kisméretű borászat működik. A legöregebb borospincék között még több mint 400 éves is található, de napjainkban is újabb és újabb pincészetek jönnek létre.
Az egri vörösborok fűszeressége, tüzessége és viszonylag magas savtartalma a bikavért jellemzi leginkább. Ezért igyekeznek a helyi borászatok a legtöbb energiát a bikavér megkomponálásába fektetni. E nemes ital elkészítésének módját a több évszázados hagyományokat alapul véve Eger Város Hegyközsége 1997-ben az úgynevezett Bikavér kódexbe foglalta.
Az egri borokhoz kötődő vigasságok és a borturizmus közkedvelt színtere a Szépasszonyvölgy, mely a város legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. A pincevárosban jelentős beruházásokat végzett az egri önkormányzat az elmúlt néhány évben. Három éve megépült a központi díszpark, valamint a gépkocsik és autóbuszok várakozására egyaránt alkalmas burkolt parkoló. Ebben az évben, azaz 2000-ben rendezték meg először hagyományteremtő jelleggel a Szépasszonyvölgyi Fesztivált. A következő évben megkezdődtek a Piknik park munkálatai, mely tavaly nyerte el végleges arculatát. Régi probléma megoldását jelentette a mutatványos- és vásározói tevékenységnek kulturált helyszínt biztosító vásártér kialakítása ez év tavaszán. Mindezek a beruházások felpezsdítették a völgy életét.
Ám a fejlődés ezzel nem áll meg, hiszen az önkormányzat ebben a ciklusban több mint 100 millió forintot fordít a Szépaszszonyvölgy további fejlesztésére - tájékoztatta lapunkat Horuczi Csaba, Eger alpolgármestere, az Egri Borút Egyesület elnöke. Növelik a zöldfelületet, parkokat alakítanak ki, további parkolókat építenek, és szobrok felállítását tervezik. A pincetulajdonosok egyre nagyobb számban alakítják át, újítják fel teraszukat, borházukat, illetve pincehomlokzatukat.
Mindezek ellenére azonban sajnos eddig nem sikerült elérni, hogy minden pincészetben Eger nevéhez méltó, megfelelő minőségű bort adjanak - hangsúlyozta Horuczi Csaba. Ezért az egri hegyközség bevezette az úgynevezett védnöki táblák használatát. A megkülönböztető jelölést csak azok a termelők használhatják, akik kizárólag az Egri borvidékről származó és megfelelő minőségű bort árusítanak, továbbá vállalják, hogy a borminősítő bizottság bármikor, előre meg nem határozott időpontban ellenőrzi a minőséget.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.