BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A só növeli a rák kockázatát

A só nem az élet sója. Az erősen sózott ételek ugyanis nagy szerepet játszanak a gyomorrák kialakulásában - derült ki egy 11 évig tartó japán tanulmányból. A tanulmány keretében 40 ezer középkorú férfit és nő vizsgáltak majd megállapították, hogy a nagyobb mennyiségű sófogyasztás körülbelül kétszeresére növeli a rákos megbetegedések veszélyét. A gyomorrák ma is a legelterjedtebb a rákos megbetegedések között - 1996-ban háromnegyed millió halálesetet okozott világszerte.

Az ételek sózása, pácolása és füstölése népszerű eljárás a japán konyhában, pedig a pácolt zöldség vagy tészta éppannyira gazdag nátriumban, mint amennyire szegény C-vitaminban. Megfigyelték, hogy az évek során, ahogy a japán étrend elnyugatiasodott, jelentősen csökkent a gyomorrák megjelenése, de még mindig a legsűrűbben előforduló rákos megbetegedés a szigetországban. Nemcsak a túlzott sófogyasztás, de a zöldségek, gyümölcsök hiánya és a dohányzás is rizikófaktorai a gyomorráknak - különösen férfiak esetében.

Az még nem teljesen tisztázott, hogy a gyomorrákot maga a só okozza-e, vagy a felhasznált tartósítók és a só keveréke. Nagy-Britanniában például, ahol nem elterjedt a japán konyha, a hasonló rákos megbetegedések előfordulása jóval ritkább. (BBC News)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.