Ebben az évben több mint 10 milliárd forinttal támogatja a Belügyminisztérium (BM) a bérlakás-építési és panelfelújítási programot - jelentette be a tárca politikai államtitkára hétfőn, Budapesten.

Összesen 9,3 milliárd forint támogatást nyújt a tárca 110 önkormányzatnak, valamint az egyházaknak lakásprogramjaikhoz - mondta Pál Tibor a BM 2003. évi lakásprogramjának novemberi és decemberi döntéseit ismertetve.

Hozzátette: a BM másik, szeptemberi értékelésű pályázatával együtt összesen mintegy 10 milliárd forintot fordított az állami lakásprogramra, a 2004-es kerethez hasonlóan.

Budapesten öt kerület kapott támogatást: az V. 29 költségalapú bérlakás, a VIII. 40 szociális elhelyezést biztosító bérlakás, a X. 84 szociális célú bérlakás, a XVIII. 46 lakás utólagos hőszigetelése, valamint a XXI. 43 költségalapú bérlakás kialakítására - tájékoztatott.

Közölte: lakáscélú állami támogatást kapott még a többi közt Ajka, Balatonfüred, Dombóvár, Dunaújváros, Eger, Kaposvár, Kecskemét és Szeged önkormányzata.

Pál Tibor elmondta: a 9,3 milliárd forintos támogatás felhasználásával 1.600 bérlakást - ebből 1320 szociális célú - alakíthatnak ki, illetve csaknem 15.000 lakás korszerűsítése oldódhat meg.

Emlékeztetett: az állami támogatású bérlakásprogramra 2003-ban 281 pályázat érkezett 36 milliárd forintos igénnyel.

A tárca szeretné elérni, hogy ne csak az állam, de a "magántőke is megmozduljon" a bérlakásépítés területén - mondta az államtitkár.

"Most, amikor az unió kapujában vagyunk, nagyon fontos, hogy jól tudjunk pályázni" - hívta fel az önkormányzati vezetők figyelmét Pál Tibor. (MTI)