Az Euroweb International és a Wallis Csoport többségi tulajdonában álló Elender Üzleti Kommunikációs Rt. részvényeseinek képviselői aláírták február 23-án az Elender 100 százalékos tulajdonrész-aladásáról szóló adásvételi szerződést. A közlemény szerint az Egyesült Államok törvényeinek megfelelően az Euroweb International, mint a NASDAQ-on jegyzett cég, várhatóan 15 napon belül benyújtja az amerikai tőzsdei hatóságnak a tranzakció dokumentumait.

Ezt követően az Euroweb menedzsmentje és az Elender jelenlegi tulajdonosai közös sajtótájékoztatón szolgálnak részletes információkkal a tranzakcióról, illetve a jövőben követendő vállalati stratégiáról.

A tranzakció lezárásának egyik lényeges feltétele a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásának megszerzése - tartalmazza a közlemény.

Az Euroweb és az Elender összeolvadásával a legnagyobb magyarországi független internet-szolgáltató jön létre. A két cég konszolidálásával 2004 második negyedévétől az Euroweb International bevétele éves szinten 43 millió dollár lesz, ami 300 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A vételárról korábban annyit közölt a cég, hogy tranzakció részben készpénz fizetéssel zajlik majd, részben pedig újonnan kibocsátásra kerülő Euroweb International részvényeket kapnak az Elender jelenlegi tulajdonosai.

Az Elender 2002 októbere óta 77 százalékban a Wallis Rt. tulajdona. A további részvények magánszemélyek, Kóka János (vezérigazgató) és Lepp Gyula (egykori alapító) tulajdonában vannak.

A 2002 októberi tranzakció előtt az Elender az amerikai PSINet ISP cég európai leányvállalatának tulajdonában volt, miután a PSINet 1999 szeptemberében megvette az alapítóktól az Elender Informatika Rt. 100 százalékos üzletrészét. Az akkori vételárat nem közölték, de sajtóértesülések szerint mintegy 8 milliárd forint volt.

Az Elender jelenleg 31 százalékos részesedéssel rendelkezik az egyik vezető magyarországi portált üzemeltető Index.hu Rt-ben, az azonban nem tudni, az Index-részesedés is az Euroweb tulajdonába kerül-e a tranzakció után.

Kóka János korábban úgy vélte, amennyiben bekövetkezik a tranzakció, a két cég egyesülésével a magyar piac legnagyobb üzleti internet-szolgáltatója jön létre.

Az Elender megvétele iránt több cég érdeklődött az elmúlt időszakban, s ezeket a tárgyalásokat csak az Euroweb ügylet véglegesítésekor zárják le végérvényesen.

Az Elender 2003-ban közel 5 milliárd forintos árbevétel mellett 4-500 millió forint közötti üzemi eredményt ért el.(MTI)