Magyarország számára az teljes jogú tagjaként az egyik legnagyobb kihívás a versenyképesség javítása, ebben nagy szerep jut az Európai Unión kívüli külkereskedelem térnyerésének - írta Medgyessy Péter abban a köszöntő levélben, amelyet a Magyar Export-Import Bank Rt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Rt. alapításának 10. évfordulója alkalmából rendezett budapesti konferencia résztvevőihez intézett.

A miniszterelnök levelében hangsúlyozza: Magyarország külkereskedelmi térnyerésben olyan területekre, országokra is fontos szerep hárul, mint az Orosz Föderáció, a Független Államok Közössége, Délkelet-Európa egyes országai, a Közel-Kelet, illetve egyes dél-amerikai államok.

Medgyessy Péter levelében kiemelte, a verseny nemhogy kizárja, hanem megköveteli az együttműködést az exportfinanszírozás területén olyan intézmények között, mint a Mehib és az Eximbank, illetve azok partnerei.

Terták Elemér, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára a konferencián hangsúlyozta: Magyarország számára a kivitel bővülésének a fenntartható növekedés szempontjából kulcsszerepe van, hisz az áru- és szolgáltatásexportnak a GDP-hez viszonyított aránya mintegy 70 százalék.(MTI)