A francia olajcég az tervezi, hogy az Aventis eladásából származó bevételeit nem vállalatfelvásárlásokra költi, hanem kifizeti a részvényeseinek.

A Sanofi-Synthélabo ajánlata az Aventis-ra a múlt hónapban zárult, eredményét pedig a jövő héten jelentik be. Robert Castaigne, pénzügyi igazgató elmondta, hogy "középtávon" szeretnék értékesíteni a Sanofi-Aventis-ban birtokolt 13 százalékos részvényüket, amikor már a piac kezdi értékelni az egyesülést, és amikor " úgy érezzük, hogy az ár elég vonzó".

A magas olajárak ugyan nem kedveznek a felvásárlásoknak, ám sokan úgy gondolják, hogy a Total az orosz Szibnyefty részvényei iránt érdeklődik.

Mindazonáltal a Jukosz körüli bonyodalmak lehűtötték az érdeklődést, mivel az orosz cég éppen a Szibnyefttyel egyesül.

Castaigne azt is elmondta, hogy az Aventis eladásából származó bevételeket részvényvisszavásárlásra és az Opec-országokban megnövekedett termelési költségekre költik. Az első félévben már 1,9 milliárd dollárt költött a cég részvéyek visszavásárlására.

A Total tegnap második negyedéves profitjának 22 százalékos emelkedésről számolt be, amely így 2,2 milliárd dollárra rúgott. (Financial Times)