Az étkezési utalványok értékhatárának emelését javasolja most befejeződött vizsgálata alapján a GKI Gazdaságkutató és a Szonda-Ipsos - írja a Magyar Rádió Online. Kétszer emelték mostanában az értékhatárt, és ennek a hatását vizsgálták a kutatók.
A hideg étkezési utalványokat több mint kétmillió, a meleg étkezési utalványokat pedig több mint 300 ezer ember kapja - mondta Adler Judit, a GKI kutatásvezetője. A munkaadónak azért jó az étkezési utalványjuttatás, mert nem kötelező juttatás, csak lehetőség, és olyan értékhatárig adja, ameddig a teherviselő képessége ezt elbírja.
A meleg utalványok értéke 6 000, a hidegé 3 500 forint, és ebben a vizsgálatban arra tesznek javaslatot, hogy jövőre talán érdemes lenne a hideget négyezerre, a meleget pedig nyolc, vagy tízezer forintra emelni. El kéne választani a két utalvány értékét egymástól, mert az lenne a cél, hogy minél többen egyenek meleg ebédet munkanapokon is. Ehhez a kutató szerint legalább négyezer forintos különbség kell a két jegy értéke között.
Van hatása a költségvetésre, itt a vizsgálat során számba vettük az ennek nyomán kieső társadalombiztosítási járulékokat, az adóbevételeket, a nyereségadó-csökkentő hatást, és úgy látszik, hogy az általunk javasolt négyezer hideg, és nyolc-tízezer melegértékű utalvány körülbelül egymilliárd forint veszteséget jelentene a költségvetésnek éves szinten. Ez vállalható, ez nem egy olyan óriási tétel - mondta Adler. (MR)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.