A kabinet nem tartja privatizációra érettnek sem a Volán-társaságokat, sem a Magyar Postát; és úgy ítélik meg, hogy ezen cégeken kívül 2006-ig a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. sem értékesíthető - értesült a Népszabadság.

Ezzel a kabinet tulajdonképpen megakadályozza a Fidesz azon tervét, hogy népszavazással akadályozzák meg az állami cégek eladását, hiszen az ellenzéki párt a népszavazás kezdeményezésekor épp ezen állami cégek gyors eladásának tervét ellenezte leginkább. A közszolgáltatásban meghatározó társaságok esetleges eladásának a következő választási ciklusra tolásával a kormány alighanem azt akarja elérni, hogy okafogyottá váljon a szavazás. Ugyanakkor az illetékesek határozottan és adatokkal támasztják alá bármiféle eladási stop helytelen voltát, s annak gazdasági kárát - a privatizáció leállításáról tehát nincs szó.

Az említett vállalatok értékesítése egyébként az elmúlt években szerepelt ugyan a távolabbi tervekben, de komolyabb előkészületek egyik esetében sem kezdődtek meg. Sem az MVM, sem a posta nem volt abban az állapotban, hogy a konkrét eladásáról gondolkodjanak. A posta esetében a tőzsdei bevezetés lehetőségét emlegették leginkább, az MVM-nél még ezt sem.

A legközelebbinek eddig a Volán-cégek privatizációja tűnt, de még a busztársaságok esetében sem jutott el odáig a kormány, hogy legalább az eladás módját meghatározza. A Népszabadság értesülései szerint a szakemberek úgy vélik, hogy ezen cégek rendbetétele, "feljavítása" nélkül elképzelhetetlen értékesítésük - írja a Népszabadság.(eBroker)