Folytatódik Ukrajnában a "gesztenyés forradalom": délelőtt ismét nagygyűlés kezdődött százezer fő részvételével Kijev központjában Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt támogatására.

A nagygyűlésen felszólaló Mikola Tomenko parlamenti képviselő bejelentette: a rendőrség az ellenzéket támogatja. Charles Tannet, az Európai Parlament képviselője közölte: "Európa mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen az ukránoknak választásuk biztosításához".

A nagygyűlésen felszólalt Jerzy Buzek volt lengyel kormányfő, valamint a vezérkari főnök egyik helyettese is. A rendezvény után a résztvevők a tervek szerint a parlament épületéhez vonulnak, ahol délután az ellenzéki frakciók kezdeményezésére rendkívüli ülést tartanak az elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában történtek megvitatására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon gratulált Viktor Janukovicsnak az elnökválasztáson aratott győzelméhez - jelentette a Ria-Novosztyi orosz hírügynökség. Alekszej Gromov, az orosz elnök szóvivője szerint a telefonbeszélgetés során "hangsúlyt kapott, hogy a harc éles, de nyílt és tisztességes volt".

A Központi Választási Bizottság továbbra sem hirdetett végeredményt, a legfrissebb részeredmények szerint a szavazatok 99,38 százalékénak feldolgozása alapján Viktor Janukovics kormányfőt a szavazók 49,42, Viktor Juscsenkót 46,70 százaléka támogatja. Janukovics kormányfő hétfő esti rövid televíziós beszédében közölte: az ország új vezetése "figyelembe veszi ellenfele támogatóinak az ország jövőjével" kapcsolatos nézeteit.

Ukrajna több nagyvárosában tartanak tüntetéseket az ellenzéki jelölt győzelmének elismerését követelve, az északkelet-ukrajnai Szumiban ötvenezren gyűltek össze. Kijev mellett Vinnicja és Ivano-Frankivszk városok, illetve Ivano-Frankivszk megye önkormányzata követelte Viktor Juscsenko győzelmének elismerését. Százezres ellenzéki tüntetés kezdődött Lembergben (Lviv), a nyugat-ukrajnai nacionalista erők bástyájának tartott városban is.

A Kijev központjában felállított sátortáborban mintegy tízezren töltötték a fagyos téli éjszakát. A rendvédelmi szervek eddig nem avatkoztak be az eseményekbe, de híresztelések szerint autóbuszok tucatjaival szállítanak egyenruhás személyeket a fővárosba, s a rendőrség már jóval a főváros előtt igyekszik megakadályozni, hogy az ellenzéki jelöltet támogató vidékiek bejussanak Kijevbe.(hvg.hu/mti)