Hitelprogramok. Három új gazdaságfejlesztési hitelprogram beindításáról döntött tegnapi ülésén a kormány. A Magyar Fejlesztési Bank előterjesztése nyomán elfogadott döntés szerint összességében nyolcvanmilliárd forint áll az önkormányzatok, illetve a kis- és középvállalkozások rendelkezésére - jelentette be Kóka János. A gazdasági miniszter hozzátette: a programok heteken belül beindulnak, s a forrásokat az eddigieknél könynyebben vehetik majd igénybe az érintettek.

Az önkormányzatok infrastrukturális fejlesztésére szánt 60 milliárdnyi hitelhez 4,6 százalékos kamattal, húszéves lejárat mellett juthatnak hozzá a helyhatóságok. A regionális vállalkozásfejlesztési hitelprogram - amelynek kerete tízmilliárd forint - az eddigi gyakorlattól eltérően az elmaradottabb térségekben és régiókban megvalósuló fejlesztéseket kamatkedvezménnyel ösztönzik. Az ugyancsak tízmilliárdos Econova program a kevés fedezettel bíró kkv-kat juttatja tőkéhez - a kereskedelmi bankok közreműködésével -, ami Kóka János megfogalmazásában annak köszönhetően válik lehetővé, hogy a kormány megfelelően él az árfolyam-garancia eszközével. A miniszter megjegyezte még: újabb forrástömeget érintő programok kidolgozása van folyamatban.

Nemzetpolitika. Új nemzetpolitikai programot indít a kormány - jelentette be Hiller István. A kultuszminiszter leszögezte: ez mást és többet nyújt, mint a kettős állampolgárság bevezetését szorgalmazó népszavazás. Tegnap három konkrét intézkedésről született döntés. Ennek nyomán az igazságügy-miniszternek ki kell dolgoznia a külhoni magyar útlevél bevezetésének jogszabályi hátterét. Ez a dokumentum a határon túli magyarok Magyarországra való belépését egyszerűsítené. A pénzügyminiszternek előterjesztést kell készítenie az úgynevezett szülőföldalapról. Ebben a kormány kezdő befizetésként egymilliárd forintot helyez el, s minden vállalati vagy egyéni befizetést ugyanennyivel egészít ki. Az alap célja a szülőföldön való boldogulás elősegítése - mondta Hiller. Ugyanezt szolgálhatja a határon túliak hitelfelvételét elősegítő program, amelynek kidolgozása a gazdasági miniszterre vár. A hiteleket beruházásokra, munkahelyteremtésre és vállalkozásfejlesztésre lehet majd igénybe venni. Kerete várhatóan 20 milliárd forintot tesz majd ki. A kormány javaslatait a magyar állandó értekezlet holnapi tanácskozásán ismerteti Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a határon túli magyar szervezetek képviselőivel.

Kampány. Tájékoztatónak nevezett kampányt indít a kormány a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán. A kabinet ebben kizárólag a kalkulált költségeket - amelyek egy részét lapunk tegnapi számában már közreadtuk - kívánja a nyilvánosság elé tárni, egyebek közt fizetett hirdetések révén.

Agrárium. Egyszerűbb, hatékonyabb és gyorsabb ügyintézésre számíthatnak a mezőgazdaság szereplői, miután a kabinet elfogadta a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal eljárási rendjéről szóló törvény módosításának tervezetét. (GA)