Holnap csúcstalálkozót tartanak az EU és Oroszország vezetői Hágában. Ennek során áttekintik a 2003 májusában elhatározott együttműködési program alakulását és a további teendőket. A program négy "EU-orosz közös tér" létrehozását foglalja magában: ezek a gazdaságra és a környezetvédelemre, a bel- és igazságügyre, a biztonságpolitikára, illetve a kutatásra és az oktatásra terjednek ki.

A közös gazdasági tér célja, hogy jobb feltételeket teremtsen a kétoldalú kereskedelem és a beruházások számára. Ehhez piacnyitásra, a szabályozói környezet közelítésére és az infrastruktúra fejlesztésére van szükség. A tárgyalások ennek megfelelően az ipari együttműködéstől a szellemi jogok védelméig, a tengerhajózás biztonságától a mezőgazdaságig, a műholdas navigációtól a vállalkozásfejlesztésig számos témakörre kiterjednek. A konkrét megoldandó kérdések között szerepel például az energetikai együttműködés továbbvitele vagy a szibériai átrepülési illetékek megszüntetése. Központi szerepet kap majd a környezetvédelmi együttműködés kérdése.

Nagy jelentősége van a bel- és igazságügyi együttműködésnek is. Brüsszelnek és Moszkvának erősítenie kell együttműködését a szervezett bűnözés, a terrorizmus és más nemzetközi veszélyforrások ellen.

Ezt a célt szolgálta az is, hogy Gijs de Vries, az unió terrorügyi koordinátora nemrég az orosz fővárosba látogatott. Ugyancsak kiemelt jelentősége van a vízumpolitikai együttműködésnek. Az Európai Unió szeretné a következő, 2005 májusában esedékes csúcsértekezletre befejezni a vízumkönnyítésekről szóló tárgyalásokat, és hosszú távú célként az orosz állampolgárok vízummentes beutazása is megfogalmazódott.