A kereskedők szövetsége szerint az olaszok már a karácsonyi ajándékvásárlással is takarékoskodtak, hogy félre tudjanak tenni, hiszen január elsejétől családonként összesen 270 euróval emelkednek a szolgáltatási díjak.

A villanyszámla évi 15 euróval, a gáz- 20, a telefonszámla 37 euróval lesz több. Megemelik az autósztráda díjat, az okmánybélyeg árát, az ingatlanadót és tartályonként egy euróval drágul a dízelautó fenntartása is.

Az olaszok tudomásul veszik, hogy tovább kell szorítaniuk a nadrágszíjon, és a kormány által ígért adócsökkentésben reménykednek, de a fogyasztók érzik az erejüket is. 2004-ben egymást követték az áremelkedések ellen tiltakozó vásárlói sztrájkok, és meg is volt az eredményük: legalább az élelmiszerek árát megfékezték.

Hiába azonban az itáliai jókedv, a statisztikák szerint az olaszok többsége nem sok jót vár a küszöbön álló gazdasági évtől, és szomorúan azt jósolja magának, hogy 2005-ben szegényebb lesz, és nem fog tudni pénzt félretenni.Moszkva a világ egyik legdrágább fővárosa

Hihetetlen árubőség, hihetetlen drágaság. Az elméletileg közgazdaságilag össze nem illő fogalmakat Moszkvában sikerült társítani.

A moszkvaiak az utóbbi időben hozzászoktak az árak folyamatos emelkedéséhez, de most, január elsején különösen érzékeny csapás éri pénztárcájukat.

A lakbérek, illetve a kommunális szolgáltatások árai, tehát a hideg-melegvíz-, fűtés-, gáz-, villany-, csatornázás-, szemétdíj minimum tíz, de inkább harminc százalékkal növekednek. A metrójegyek szintén 30 százalékkal, a többi tömegközlekedési eszköz tarifája 10-15 százalékkal drágul. Ráadásul a moszkvaiak korlátozott ideig érvényes elektronikus jegyekkel utaznak, így még azt sem tehetik, amit a szentpéterváriak, akik a drágulás hírére immár hónapok óta kilószámra felvásárolják a metrózsetonokat.

Viszont - mert talán a jóból is megárt a sok - az újabb telefon-áremelés ezúttal elmarad. Ennyit a központilag befolyásolható döntésekről, mert a piac szereplői folyamatosan döntenek maguk is, és valahogy, ha fúj, ha esik, mindig felfelé viszik az árakat, ami azért is nehezen érthető, mert a rubel az utóbbi hónapokban alaposan felértékelődött a dollárhoz képest.

Elvben legalább az importált termékek árainak csökkennie kellene, de nem így történik, sőt a hazaiak sem lesznek olcsóbbak. Ott meg az olajár-emelkedés hatása érződik, amelynek egyébként legnagyobb haszonélvezője az orosz állam. Az elképesztő árubőség tehát Oroszországban lassan elképesztő árakkal jár együtt, és sikerült megint valamiben az élre törni: Moszkva ma már a világ egyik legdrágább fővárosának számít. (MR)