Éves rekordot zárhat az idén Izrael, ami az Észak-Amerikából való betelepülők számát illeti. A The Washington Post szerint mintegy húsz év óta most először éri el számuk a háromezret a kilencvenes évek második felének mélypontja, az 1500 után. A jelenséget elősegíti, hogy Izraelben újabban csökken az erőszakos cselekmények száma, és az a 2001. szeptember 11-e után széles körben elterjedt nézet, miszerint az amerikaiak mindenképpen célpontok, bárhol éljenek is.

Az USA-ban és Kanadában élő zsidók betelepülését intéző nonprofit csoport, a Jewish Agency szerint az izraeli kormány külön gondot fordít ennek a bevándorló kategóriának a megnyerésére, mivel tagjai nagyon jól képzettek, és érdemben hozzájárulhatnak Izrael teljesítményének növeléséhez. A JA szerint el kell felejteni azokat a kliséket, hogy az amerikaiak gazdagok és mindenük megvan; ők ugyanúgy támogatásra szorulnak, mint mások - mondják.

Az Észak-Amerikából való betelepedést az izraeli kormány közvetlenül és magánszervezeteken keresztül jelentős összegekkel ösztönzi: minden áttelepedő személy 3300 dollárnyi adományt kap, ami további ezrekkel egészíthető ki. Körültekintő segítség kapható még érkezés előtt a munkakereséshez, lakásszerzéshez; biztosítják a gyerekek ingyenes világi vagy egyházi iskoláztatását, az egyetemi tanulmányokat. A bevándorlókat is megilletik a különféle adókedvezmények, tekintve, hogy a "visszatérési törvény" értelmében minden zsidónak joga van az izraeli állampolgársághoz.

Az idén december közepéig 19 500-an vándoroltak be külföldről Izraelbe, felük a volt Szovjetunióból érkezett. Az új bevándorlók többsége a nagyvárosokban telepedik le, de néhányan még most is a megszállt területeket választják - nyilván a máig érvényes külön kedvezmények miatt.