A tervek szerint halad az Országos Mentőszolgálat fejlesztési programja - tájékoztatta lapunkat Győrfi Pál kommunikációs vezető. Az idén 161 új mentőgépkocsit állítottak szolgálatba, a továbbiak beszerzése folyamatban van. Közel húsz mentőállomás felújításával végeztek, illetve továbbiak korszerűsítését kezdték el. A program 2007-ig évenkénti ütemezéssel valósítja meg a mentőszolgálat fejlesztését, mely több mint ötszáz mentőkocsi cseréjét és közel száz mentőállomás felújítását jelenti.

Az idei, a sürgősségi esetek számára vonatkozó statisztikák még nem állnak rendelkezésre. A részadatok alapján azonban állítható, hogy a feladatok számának nagyságrendje változatlan, ami mintegy félmillió sürgősségi eset mellett több mint kétmillió betegszállítási feladatot jelent. A szolgálat 1260 gépkocsija tavaly 2,1 millió betegszállítást végzett. A hívástól számított 15 percen belül érkeztek ki az esetek 78,2 százalékában.

Az OMSZ az illetékes orvosi szakmákkal már korábban kidolgozta a sürgősségi ellátás országot lefedő rendszerének programját. A cél az, hogy az egyes régiókban azonos eséllyel kapja meg az akut beteg az első egészségügyi ellátást. Egyébként a mentőállomásokkal közösen építik ki az egyes körzetek, régiók ügyeleti rendszerét is, aminek alapfeltétele a mentőhálózat korszerűsítése. (FE)