Délkelet-Ázsiában a szökőár összes halálos áldozatainak száma a hivatalos adatok szerint már megközelíti a 30 ezret. Az adat óránként emelkedik, a Reuters hírügynökség azt írta, hogy a hatóságok már 57 ezer halottról beszélnek. A térségben még mindig több tízezer embert tekintenek eltűntnek.

Délkelet-Ázsiában összesen hét utórengés rázta meg keddre virradó éjszaka az Indiához tartozó, de Mianmar partjainál lévő Andamán- és Nicobar-szigeteket. A rengések a Richter-skála szerinti 4,4-es és 5,5-ös érték között voltak. Korábban a szakemberek arra figyelmeztettek, hogy újabb, bár kisebb szökőár várható a térségben.

Egyelőre nem tudni, hogy az újabb földmozgásnak vannak-e áldozatai vagy sérültjei. Az indonéz alelnök szerint elképzelhető, hogy csak Szumátra szigetén szedett 25 ezer halálos áldozatot a vasárnapi természeti katasztrófa, holott az eddigi hírek szerint összesen haltak meg ennyien.

Juszuf Kalla, a mentést koordináló politikus a szökőár sújtotta térségben tett körútja első állomásán, Medan városában bejelentette, hogy 21 és 25 ezer között van a szumátrai áldozatok száma. Indiában a rendőrség legfrissebb adatai szerint legkevesebb 5 ezren haltak meg.

Több száz külföldi turista is meghalt, 1 millió ember vált hajléktalanná, tízezrek eltűntek. Thaiföldön feltehetően több mint 700 külföldi turista halt meg a hétvégén - jelentette be a belügyminiszter. 200 thaiföldi turista, a többi áldozat külföldről érkező látogató volt. Sajnálatosan ez a szám még növekedhet - szól a hivatalos közlemény.

A természeti csapásnak áldozatai vannak Afrika keleti partjainál is: Szomáliában több százan haltak meg, sok települést elsöpört a rendkívül erős földrengés nyomán kialakult szökőár. (MR)