A bolgár nagykövetség közleményt adott ki, amelyben cáfolja az ismeretlen betegség előfordulását.

A közlemény:

"A néhány magyar médiában megjelent hírekkel kapcsolatban, hogy ismeretlen vírus okozta betegség terjed Bulgáriában, a Bolgár Köztársaság budapesti Nagykövetsége közli, hogy egyetlenegy bolgár intézmény sem, beleértve a Bolgár Köztársaság Egészségügyi Minisztériumát is nem adtak információt arról, hogy az országban változás következett volna be a fertőzéses megbetegedések tekintetében. Azon információ, mely terjesztésre került az "ismeretlen vírus" vonatkozásában nem korrekt és nem felel meg a reális helyzetnek. Az információ forrása a Novoszti Orosz Hírügynökség, mely megengedte magának a teljesen felelőtlen módon való terjesztését a hamis és ellenőrizetlen adatoknak.

A Bolgár Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma minden egyes héten tájékoztatja a tömegtájékoztatási eszközöket és a weboldalán információ található a regisztrált fertőző betegségekről az elmúlt egy hét vonatkozásában. 2OO5. május 3O. - június 5-ig terjedő periódusra vonatkozóan a légúti megbetegedések esetének a száma: 6OO3, mely 8OO esettel több, mint az előző héten történt regisztrálások száma. Ezen adatok a légúti fertőzések tekintetében a szezonnak megfelelően normális adatoknak tekintendők, a minimális emelkedés annak tudható be, hogy az elmúlt és az említett időszakban drasztikusan csökkent a hőmérséklet Bulgáriában.

A hasonló jellegű hamis és spekulatív állítások, arra adnak okot, hogy feltételezzük a gazdasági és konkurrens érdekek jelenlétét, miután Bulgáriában megkezdődött az aktív turistaszezon.

A Bolgár Köztársaság budapesti Nagykövetsége megragadja az alkalmat, hogy tájékoztassa Önöket, hogy azon magyar turisták száma egyre nő, akik a bolgár Fekete- tenger partján óhajtanak nyaralni, továbbá Bulgária szépségeit megtekinteni. E megnövekedett érdeklődésnek örvendeznek a bolgárok és a bolgár üdülőhelyek, szeretettel várják a magyar turistákat és készségesen biztosítják számukra a modern szállodákat és a tiszta tengerparti strandolási lehetőségeket." (VGO)