A Fővárosi Illetékhivatal cáfolja azokat a híreszteléseket, hogy a napokban a közérdeklődés középpontjába került legfelsőbb bírósági kollégiumi véleményhez igazodva a lakásvásárlók hátrányára illetékezné az adásvételi szerződéseket. Greskovics Zsuzsa, a hivatal jogi ügyintézője a Világgazdaság érdeklődésére hangsúlyozta: a jogszabálynak és a kialakult gyakorlatnak megfelelően nem követelik meg az újonnan épült otthonok illetékmentességéhez a használatbavételi engedélyt, mert az nem szükséges.

Ismeretes: az idén januártól a vállalkozó által értékesítési céllal épített és 15 millió forintnál nem drágább lakás vásárlójának nem kell illetéket fizetnie. Ezzel a lehetőséggel számosan élnek, és sokan vették igénybe korábban, amikor még harmincmillió forint volt az értékhatár. A közelmúltban azonban napvilágot látott a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási kollégiumának egyik állásfoglalása, miszerint csak akkor élhet a vevő a törvény adta illetékmentességgel, ha az adásvételi szerződés időpontjában már megvolt a lakás érvényes használatbavételi engedélye. Mivel az új otthonok túlnyomó többsége még az építkezés során, sőt sokszor annak megkezdése előtt elkel, a bírói kollégiumi véleményben rögzítettek gyakorlati érvényesítése lakásvásárlók tömegét fosztaná meg a kedvezménytől.

Ettől azonban - legalábbis ez idő tájt, a fővárosban bizonyosan - nem kell tartani. Az illetékjogszabályok előkészítője, a pénzügyi tárca ugyanis nem osztja a bírósági álláspontot, az állampolgárok számára kedvezőtlen jogértelmezést. Azt a Fővárosi Illetékhivatal sem alkalmazza, jóllehet a bírói testület véleménye még tavaly decemberben született. Változatlanul a jogszabály szerint adják meg az illetékmentességet, és szó sincs arról, hogy a már elbírált adásvételi szerződéseket újravizsgálnák, valamint használatbavételi engedély híján illetékfizetésre köteleznék az érintettet - mondta Greskovics Zsuzsa. (KK)