Szeptember 1-jétől indul élesben az elektronikus cégeljárás. Ettől az időponttól nyújthatók be elektronikus úton is a részvénytársaságok cég- és változásbejegyzési, illetve a kft.-k egyes változásbejegyzési kérelmei. Jelenleg még aligha mondható teljesnek az e-úthoz szükséges cégbírósági háttér. Híján vannak a munkaállomásoknak, nélkülözik a programot, a tájékoztatást és a felkészítést. Attól tartanak, emiatt gondokat okoz a szeptemberi start.

Az ország második legnagyobb cégbíróságán, a Pest megyein - mint Szira Éva, a bíróság vezetője elmondta - több mint harminc számítógépet várnak. Reménykednek, hogy hamarosan meglesznek a programok és e-aláírásuk is. Mivel az eszközök késnek, bizonytalanok abban, hogy elsajátíthatják-e az alkalmazási ismereteket.

A Cégbírák és Gazdasági Bírák Országos Egyesülete már korábban jelezte a problémákat az illetékeseknek - közölte Gál Judit elnök. A bírónő a késedelem ellenére úgy véli: szeptemberig elegendő az idő a felkészülésre. Azon túl is lesz alkalom a kellő gyakorlat megszerzésére, mivel a cégek képviseletében eljáró ügyvédek feltételezhetően csak fokozatosan térnek át az elektronikus útra, s nem "rohanják le" rögvest e-iratokkal a bíróságokat. Ebben bízik Könnyűné Mondok Edit, a Fővárosi Cégbíróság vezetője is, noha náluk is hiányoznak a szükséges eszközök. Azok birtokában azonban augusztus 20. után is megtanulhatják a programokat - mondta.

A Világgazdaság úgy tudja: a cégbíróságok informatikai infrastruktúrájáért felelős igazságügyi tárcának az idén 330 munkaállomást kell biztosítania, és ebből eddig csak hetvenet kaptak az érdekeltek. Az Országos Igazságszolgáltató Tanács és a minisztérium megállapodása szerint a tárca választja ki a szolgáltatót, és a négyszáz minősített aláírás, illetve a szükséges feltételek biztosításának költségeit 2005-2006-ban megosztva állja.

A tárcánál közölték: csaknem 190 személyi számítógép beszerzése van folyamatban; egyidejűleg felmérik a további igényeket. Elindították a közbeszerzési eljárást a szolgáltató kiválasztására is. Az e-aláírással összefüggésben - az adatvédelmet garantálandó - készül a bírósági szervezeti törvény módosítása. Gondot fordítanak majd a bírák, szerkesztők, ügyintézők felkészítésére. Nem csúszik tehát az elektronikus cégeljárás elindítása - hangsúlyozták.