A következő másfél évtizedben a jelenlegi trendek alapján tíz százalékkal emelkedne az unió energiafelhasználása, és az importfüggőség a mostani ötvenről hetven százalékra emelkedne. Az Európai Bizottság azonban úgy véli: megfelelő intézkedésekkel elérhető, hogy növekedés helyett húsz százalékkal csökkenjen a tagországok energiafogyasztása. Ez éves szinten nagyjából hatvanmilliárd eurónyi spórolást jelentene, és mind a gazdaság versenyképessége, mind a szennyezőanyag-kibocsátás szempontjából jelentős eredményt hozna.

A témában most közzétett brüsszeli vitaanyag számos olyan intézkedést sorol fel, amellyel a tagországok, a vállalatok és a lakosság hozzájárulhat az energiaszámla csökkentéséhez. A kormányok az ár- és adórendszer átalakításával, a tömegközlekedés ösztönzésével vagy például az energiahatékony technológiák támogatásával javíthatnak a helyzeten. A fogyasztók elavult és túlságosan nagy fogyasztású berendezéseik, gépjárműveik lecserélésével, az épületek jobb szigetelésével, illetve a hagyományos villanykörték helyett energiatakarékos izzók használatával csökkenthetik energiaszámlájukat. A bizottság szakértői szerint egy háztartás évente 200-1000 euró közötti összeget takaríthat meg ily módon.

A vitaanyaghoz érkező hozzászólások alapján a bizottság 2006-ban tervezi annak az akciótervnek az előterjesztését, amely 2020-ig részletesen megfogalmazná az energiafogyasztás csökkentésével összefüggő teendőket. Ehhez kapcsolódóan szóba került a megújuló energiaforrások arányának meghatározása is, ám ezt Brüsszel egyelőre elutasítja, mondván: a 2010-re korábban megfogalmazott célok a jelek szerint nem fognak teljesülni, tehát nem indokolt még távolabbra tervezni. Ezen célok értelmében a villamosáram-termelésen belül 22,1, az unió teljes energiafelhasználásában pedig 12 százalékra kell emelni a zöldforrások arányát. Magyarországon a villamosáram-termelés 3,6, míg az összes energiafogyasztás 7,2 százalékát kell megújuló forrásból előteremteni.

Az Európai Parlament ipari bizottsága azonban ambiciózusabb célokat tűzne ki. A testület e héten elfogadott jelentésében felszólít arra, hogy az unió írjon elő 2020-ra az összes energiafogyasztáson belül 25 százalékos részesedést a megújuló energiaforrások számára. (VG)