Tetemes energiamegtakarítást is vár a Panel plusz programtól a kormány. Kedvezményes hitelek igénybevételével olyan korszerűsítések elvégeztetésére lesznek képesek a lakótelepeken élők, amelyek révén komfortosabbá tehetik otthonaikat, ugyanakkor mérsékelhetik a lakás fenntartására, elsősorban a fűtésre és melegvíz-szolgáltatásra kiadott összegeket. A kifejezetten energiatakarékos felújításokhoz 15 éves futamidőre, 5-6 százalékos kamatozású hitelt vehetnek fel a lakóközösségek, ebből teremthetik elő a pályázati forrás eléréséhez szükséges önerőt. A rászorulók kamatterheit teljes egészében átvállalja az állam.

Támogatást kaphatnak például azok a lakók, akik egyéni hőszabályozást és fogyasztásmérést akarnak kialakítani otthonukban. Sokan vannak ilyenek, már csak azért is, mert a távfűtéses házakban lakók fűtési költségeinek jelentős része kényszerfogyasztás miatt merül fel: az ablaknyitáson kívül nincs lehetőségük arra, hogy egyéni igényüknek megfelelően szabályozzák lakásuk hőfokát. A számítások szerint a lakásonként szabályozható fűtés és az egyéni fogyasztás mérésének beruházási költsége 20-80 ezer forint, amely 3-4 év alatt megtérül a kisebb fűtésszámlában.

Egyes szakértők ugyanakkor úgy vélik, jóval ésszerűbb és hosszabb távra szóló megoldás, ha komplex felújítással - hőszigeteléssel, az ablakok cseréjével és a fűtési, gépészeti rendszer korszerűsítésével - próbálkoznak a lakók. Igaz ugyan, hogy ez drágább beruházás, de 25-35 százalékos energiamegtakarítást lehet vele elérni, s kedvezőtlen mellékhatások sem keletkeznek. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják: a fűtőtestek elzárhatóvá alakítása és az egyéni fogyasztásmérő-berendezés felszerelése azt eredményezi, hogy a lakók egyre kevesebbet fűtenek, mindenki a másik lakástól várja, hogy melegítse a falait. Ez pedig igaz, hogy energiacsökkentést jelent, de egyúttal megindul a párakicsapódás, a penészesedés, a lakás tönkremenetele. Nem véletlen, hogy még a lakótelepek terén nagy ismeretekre szert tett országokban sincsenek ennek a módszernek követői.

A különböző műszaki megoldások mellett az is a tervek között szerepel, hogy a kormány felülvizsgálja a távfűtés irreálisan magasnak tartott fogyasztói árát, különös tekintettel arra, hogy egyes önkormányzatok szolgáltatási díjai között 40-50 százalékos különbségek is felfedezhetők. Azt is tervezik, hogy a kormány kiterjeszti árhatósági jogát a távhőszolgáltatók árképzésének ellenőrzésére. Emellett nyilvánossá és ezzel összehasonlíthatóvá teszik az egyes szolgáltatók árait és költségeit, így kívánnak gátat vetni a ma még gyakran önkényes és átláthatatlan ármeghatározásnak.

Közelebbről nem részletezett adóintézkedésekről is szó lehet: az adózás eszközével szeretné a kormány a távhőszolgáltatás fogyasztói árának csökkenését elérni. (BJA)