A görögök a legpesszimistább fogyasztók az AC Nielsen tanácsadó cég felmérése alapján. A gazdasági helyzet változásának lakossági érzékelését kutató elemzésben a dél-európai nemzetet az olaszok és a franciák követik, míg a legderűlátóbbnak a kínaiak, a hongkongiak és az indiaiak bizonyultak.

A fejlett államokban a gazdasági helyzet romlását érzékelte az utóbbi hat hónap során a görögök közel háromnegyede, az olaszok 70 százaléka, s a franciáknak kétharmada. A görögöknél - ahol az olimpiai lánggal együtt a konjunkturális fellobbanás is kihunyt - a lakosság túlnyomó része a következő évre a helyzet romlását várja.

Nem véletlen, hogy a világszerte 38 országra kiterjedő felmérés tíz legpesszimistább államából hét európai. Ugyanakkor az Egyesült Államokban - ahol a GDP a vártnál nagyobb, 3,5 százalékos ütemben növekedett az idei első negyedévben - a lakosság 51 százaléka vélte úgy, hogy romlott a gazdasági helyzet, és csak 14 százaléknyian érzékeltek javulást.

Kínában, Hongkongban és Indiában a 70-80 százalékos azok aránya, akik az utóbbi hat hónapban az életkörülményeik javulását tapasztalták és akik a következő egyéves időszakban is a jövedelmek növekedésével számolnak. Az Ázsiában tapasztalható fogyasztói bizakodást az AC Nielsen kutatói hosszabb távon ható strukturális tényezőkkel is magyarázzák, így a középosztályok létszámának gyarapodásával, a növekvő dolgozó népességszámmal és a gyors városiasodással.