Megkezdődtek a héten a budapesti 2-es metróvonal több mint öt évig tartó, két éve kezdődött rekonstrukciójának idei munkálatai. Ebben az évben a Batthyány téri, az Astoriánál lévő és a Keleti pályaudvari metrómegálló kap új arculatot. Az állomásfelújítási munkákra évente írják ki a pályázatot, a nemzetközi tendereztetés az idén a Strabag Rt. győzelmét hozta. A három állomás üzemi tereit, gépészeti berendezéseit, elektromos hálózatát is érinti a teljes körű felújítás.

Folytatódnak az alagutak szigetelési, vízelvezetési munkái, az ezeket magában foglaló szerződéses csomag nyertese a Hídépítő-Betonplasztika konzorcium. Az állomások építészeti felújítását kivéve a tenderek a felújítás teljes időtartamára szólnak. Az idén az alagútban a vasúti pálya átépítése ismét a Deák tér és a Stadionok közötti szakaszon, de az Örs vezér tere felé tartó vonatok vágányán történik. Mintegy 3000 méteres szakaszon újul meg a vágány, új eljárással rugalmas, zaj- és rezgéscsökkentő, korszerű pályát alakítanak ki a kivitelezők. A tender nyertese az Engeocom Rt.

A biztosítóberendezések és a vonatvezérlés telepítése, illetve a felügyeleti rendszerek és a vasúti távközlés kiépítése elengedhetetlen az utasok biztonságos, zavar- és balesetmentes szállításához. Az ezekkel kapcsolatos kivitelezési munkákat a Siemens Transportation System S. A. S., valamint a Sagem Magyarország Kft. nyerte. A különleges gépészeti berendezések telepítése során a Blaha Lujza téren az idén már elkészültek az állomás szellőzését, tűz és füst elleni védelmét biztosító berendezések. Az idei rekonstrukciós munkák során ezek a feladatok folytatódnak az Astoria, a Batthyány téri és a Kossuth Lajos téri állomásokon is. A kivitelezési munkákat a Cegelec SA végezheti. A Keleti pályaudvarnál, az Astoriánál és a Batthyány téren az áramellátási berendezések telepítésére kiírt tender nyertese a VIV Rt.

A mérnöki tevékenység ellátására kiírt kétfordulós nemzetközi tender nyertese egy nemzetközi konzorcium, a Transinvest-Budapest Kft.-Consulgal S. A-Főber Rt. (M2 Független Mérnök Konzorcium) lett.

Az idén elindul a liftek szerkezetépítése is. Az első ütemre kiírt pályázat tendereztetési eljárása folyamatban van; várhatóan július közepén hirdetnek eredményt, és egy hónappal később, augusztus közepén kötik meg a szerződést a kivitelezővel.