"A hét elején politikai vereséget szenvedtünk. Vereséget ránk nem az ellenzék mért. Vereséget ránk nem a Szabad Demokraták Szövetsége mért. Mi vertük meg önmagunkat, és ez a valódi probléma" - mondta az államfőválasztásról Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP rendkívüli kongresszusán. Majd így folytatta:

"Amiről szólok, egyáltalán nem Szili Katiról szól, nem az ő személyes alkalmasságáról, nem a hozzá fűződő viszonyról. Arról szól, hogy miért nem voltunk képesek kilépni abból a folyamatból, amelynek a fenyegető veszélyeit szinte mindenki látta. Szili Katiról szó közöttünk ne essék, mert nem az ő szerepe a vita tárgya." - olvasható a beszédben, amely az MSZP honlapján jelent meg.

"Mi az, amit én oknak látok? - fejtegette a miniszterelnök. - "Az, hogy a jelölésünknek két olyan érve volt, amely hamisnak bizonyult. Mivel érveltünk? Azt mondtuk, hogy Kati népszerű. Aztán azt mondtuk, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének a támogatása nélkül is meg lehet ezt csinálni. Mind a két állítás hamis. Nem az, hogy Kati népszerű, hanem az, hogy ez egyáltalán releváns ebben a folyamatban. Az elnökválasztás folyamata nincs tekintettel arra, hogy a választók hogyan vélekednek az adott jelöltről. Az elnökválasztás nem népszerűségi verseny. Az elnökválasztás politikai, hatalmi küzdelem."

"A Magyar Szocialista Párt összekeverte a jelölés jogát a választás képességével. A politikai lelkesültségben összekeveredett a Köztársaság a Köztársaság térrel" - mondta a kormányfő.

Nyíltan beszélt a közötte és néhány szocialista vezető közötti korábbi nézetkülönbségekről. Így például megjegyezte: "Én azt szeretem, hogy Kiss Péterrel és Lendvai Ildikóval - akik, azt hiszem, nagyon sok mindent megtettek volna, hogy ne én legyek a miniszterelnök - együtt tudok működni."

Beszéde egy másik részében, amikor azt magyarázta, miért nem szögezte le világosan a párt előtt, hogy nem hisz Szili Katalin győzelmében, a következőket mondta:

"Minden alkalommal, amikor azt mondtam, hogy szerintem az elnökválasztáson nincsen meg a többségünk, akkor erre az volt a reakció: mert te nem kedveled Katit. Amikor megkérdeztem vidéki barátaimat, akik korábban engem támogattak miniszterelnök-jelöltként, megkérdeztem a pártelnökség egyik-másik tagját, miért gondoljátok, hogy ez meglesz majd a szabad demokraták nélkül? Azt válaszolták, hogy kishitű vagyok."

Az SZDSZ-szel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy barátságot és szerelmet nem a koalícióban kell keresni. A koalíciós partnert nem kell szeretni, a két párt csak érdekházasságot kötött - magyarázta. (nol)