Tartható az ez évi, a nyugdíjreform hatásaival korrigált eredményszemléletű 3,6 százalékos hiánycél, ehhez azonban intézkedésekre van szükség - indokolta Katona Tamás a kormány szerdai döntését. A pénzügyi tárca tegnap kinevezett közigazgatási államtitkára bejelentette: a kabinet "nem lát lehetőséget" arra, hogy a képzett 161 milliárdos, a deficitelszaladást meggátolni hivatott államháztartási tartalékot felszabadítsa. Pontosabban, ebből 125 milliárd forintot nem lehet majd elkölteni. A fennmaradó 36 milliárd végleges elvonására azért nem kerülhet sor, mert a determinációk miatt az intézmények el fogják költeni - magyarázták a tárca illetékesei. A lépés nem volt váratlan, hiszen Veres János miniszter többször utalt ennek lehetőségére.

A PM most úgy látja, 170 milliárd forinttal lesz kevesebb a bevétel eredményszemléletben áfából, szja-ból, jövedéki adóból és tb-járulékból. A 170 milliárdos bevételelmaradás és a 125 milliárdos kiadáscsökkentés különbségét, 45 milliárd forintot két tételből "teremtik elő". Egyrészt ötmilliárdra rúghat az importáfarendszer átalakításából, a szerencsejáték-törvény módosításából, valamint a járulékalap szélesítéséből és a dohánytermékek behozatalának szigorúbb ellenőrzéséből származó bevételnövekmény. (Az indoklás annak fényében igencsak furcsa, hogy csak az importáfa-változások kapcsán a PM illetékesei többször úgy nyilatkoztak: 8-10 milliárddal javítja a büdzsé pozícióját.) További negyvenmilliárdot jelent, hogy a korábban gondoltnál több sztrádaszakasz épül PPP-konstrukcióban.

A tárca közzétette júniusi, frissített prognózisát is. Változás az egy hónappal ezelőtt közölthöz képest, hogy a havi államháztartási hiány 23 milliárddal magasabb, 147,3 milliárd forint lehet. A rosszabb szaldóért szinte teljes egészében a központi költségvetés a felelős. Így a májusi, a tárca által vártnál 25 milliárddal jobb egyenleg "semmibe vész": az első fél év végére a felhalmozódott deficit meghaladhatja az egész éves 1022,8 milliárd forint 96 százalékát. Különösen aggasztó, hogy a központi költségvetésnél június végéig képződő deficit az éves terv 120 százaléka felett lehet