A Magyar Rádió értesülése szerint, július 15-én várhatóan átadják az M7-es autópálya első, balatoni szakaszát. A Balatonszárszó és Ordacsehi közötti, csaknem 20 kilométeres útvonal kivitelezési munkálatai június 30-ig, a műszaki átadásig lezárulnak. A rádió információja szerint a balatoni autópályán is kötelező lesz a matrica használata, az idén azonban a vignetták díja nem változik, a már szokásosnak nevezhető áremelés a jövő év elején lesz.

A Balaton-parti útvonalakat, de főként a 7-es főutat vélhetően jelentősen tehermentesíti majd az új autópálya, bár csak ezen a 20 kilométeren, a további szakaszok elkészültére ugyanis még várni kell. Az Ordacsehi és Balatonszentgyörgy közötti útvonal átadását jövő tavaszra tervezik, a Zamárdi és Balatonszárszó közti szakaszét pedig 2006 végéig.

A gazdasági és közlekedési miniszter a múlt héten azt mondta: az M7-es autópálya Budapesttől a horvát határig 2007-re épül meg teljesen. Az már csak apró hiányosságnak tűnik, hogy a tavaly szeptemberben átadott Becsehely-Letenye és az ide csatlakozóan a szlovén határig tartó M70-es összesen 30 kilométeres útvonalán egyelőre csak a pihenőhelyek épületeit készítették el. A Budapest és Zamárdi között alig egy hete már működő informatikai és segélyhívó-hálózathoz azonban ez a rész csak 2007-ben csatlakozik majd. (MR)