A megbízható, pontos adófizetők igazolást kapnának az APEH-től, amelynek segítségével a hitelintézetek kedvező feltételekkel faktorálási lehetőséget biztosítanának számukra - a pénzügyi tárca tervei szerint ily módon próbálnák enyhíteni a gyakorított áfabevallás július elsejétől történő megszüntetésének kedvezőtlen hatásait. A részleteken egyelőre dolgozik a Pénzügyminisztérium.

Mint tegnapi számunkban beszámoltunk róla, július elsejétől nem lesz lehetősége 5300 exportáló, beruházó cégnek arra, hogy gyakorított áfabevallást készítsen, s így hamarabb jusson hozzá az őt megillető áfához. Mindez növeli ezen vállalkozások cash flow-költségét.

A PM most dolgozik azon, hogy mit lehetne tenni a kedvezőtlen helyzet kompenzálására. A megoldás vélhetően a kedvezményes faktorálási lehetőség lesz - tudtuk meg. Ám hiába a kedvezményes lehetőség, ez nem oldja meg teljes mértékben az érintett cégek problémáit, hiszen mindenképpen többletköltséget jelent számukra. Ha például a faktorálás futamideje 30 nap, a faktorálás költsége - normál esetben - a bruttó számlaérték 1,6-2 százaléka, amelyből majd bizonyos kedvezményt kaphatnak az APEH-igazolással rendelkező megbízható adósok. Már csak az a kérdés, hogy - a szűkös határidő miatt - ennek jogszabályi feltételeit hogyan teremtik meg. (VI)