A jövőben a diplomás szakemberek számára könnyebb lesz a munkavállalás. A versenyképességi tanács a héten ugyanis elfogadta a képesítések kölcsönös elismeréséről szóló irányelvtervezetet, amelynek értelmében a szakemberek szabadon nyújthatnak szolgáltatást az EU egész területén - mondta Mészáros Gábor, az Oktatási Minisztérium (OM) Magyar Ekvivalencia és Információs Központjának főosztályvezetője. Az új jogszabály ugyanakkor hét érzékenynek számító szakma esetében meghatározza a képzési minimumkövetelményeket is. Az építészek, állatorvosok, gyógyszerészek, ápolók, általános orvosok, fogorvosok és szülészek képesítésére meghatározott, egész Európára kiterjedő egységes standardokat ír elő az irányelv.

A direktíva rögzíti, hogy a szabályozott szakmák esetében hány órásnak vagy évesnek kell lennie a képzésnek, továbbá hogy mennyi gyakorlattal kell rendelkezni az adott szakma képviselőjének. A követelmények teljesítése esetén egy Magyarországon végzett építész ugyanúgy tervezhet majd itthon, Szlovákiában vagy akár Franciaországban.

Bár már eddig is létezett hasonló szabályozás az EU-ban, az új direktíva konszolidálja az évtizedek folyamán számos változáson átesett jogszabályokat, így azok egyszerűbbé és áttekinthetőbbé válnak - jegyezte meg a főosztályvezető.

Az Európai Parlament még tavasszal fogadta el a tervezetet második olvasatban. A versenyképességi tanács Német- és Görögország ellenszavazata és Luxemburg tartózkodása mellett hagyta jóvá az irányelvtervezetet, amelyet várhatóan még a nyáron kihirdetnek. Ezután két évük lesz a tagállamoknak, hogy átültessék azt nemzeti joganyagukba.

Lengyelország a tervezet mellett szavazott, de különnyilatkozatot adott ki, amelyben a nővérek és szülészek esetében egyszerűbb elismerési eljárást követel - írja a Reuters. Az új jogszabály egyik legfőbb feladata, hogy segítse az európai munkaerő mobilitását. Ezen a téren ugyanis óriási a lemaradás az Egyesült Államokhoz képest, pedig a gazdasági növekedés egyik kulcsfontosságú tényezőjéről van szó.