Június végén indul és késő őszig tart a Fidesz gazdasági konzultációja, ez idő alatt az üzleti élet közel háromszáz vezető szervezetével egyeztet az ellenzéki párt, s megkeresnek majd MSZP-hez közel álló szakmai szervezeteket is - mondta Matolcsy György a Világgazdaságnak. Az Orbán-kormány gazdasági minisztere irányítja majd a megbeszéléseket, amelyeken a Fidesz elnöke is részt vesz.

A cél, hogy a "dinamikus növekedést és tömegesen létrejövő új munkahelyek megteremtését lehetővé tevő radikális adócsökkentést dolgozzunk ki" - mondta Matolcsy. Hozzátette: a gazdasági konzultáció során gyűjtik össze a javaslatokat az adó-, a közigazgatási rendszer és az állam átalakítását illetően. Az ellenzéki párt "fordítani igyekszik" az eddigi mechanizmusokon: az üzleti élet szereplőit kérdezik meg, s az alapján döntenek majd kormányra kerülésük esetén többek között az adócsökkentésről.

Matolcsy szerint lehetőség van a radikális adócsökkentésre. Ennek forrása lehet a GDP 16-36 százaléka közé tett "nem adózók gazdasági teljesítménye", valóban érezhető adócsökkentéssel ugyanis motiválni lehet ezt a réteget. Emellett "fogyókúrára" kell fogni az államot. Az állam fő feladatait kell meghatározni és elvégezni - ilyen a közjavak megteremtése, a gazdasági versenyképesség erősítése, a társadalmi közösség megsegítése -, így van lehetőség kisebb államra és közszférára. Ha valóban sikerül üzleti konszenzuson nyugvó radikális adócsökkentést kivitelezni, a gazdasági növekedés 1-2 százalékos pluszt hozhat évente, ennek is lehet százmilliárd forint körüli bevétele - tette hozzá.

Késő őszre elkészülhetnek a Fidesz javaslatai, amelyeknek egyik elemét adják a gazdasági konzultáció tanulságai. Lehet Magyarországon egyszerre javítani az egyensúlyt és a növekedést, ehhez kell az adóreform, de ezt a döntést nem lehet csak egy politikai oldal erejéhez kötni. (TE)