Ötvenféle kisebb orvosi beavatkozás elvégzéséhez a jövőben nem lehet majd kórházba fektetni a beteget - írja a Magyar Nemzet. Egyelőre sebészeti, szemészeti, urológiai és fül-orr-gégészeti kezelések, beavatkozások és vizsgálatok kerültek a listára. Ám amint sikerül az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) megállapodnia más szakma képviselőivel, bővítik ezt - mondta Molnár Attila, az OEP főosztályvezető-helyettese.

Egy szemölcs, a szemhéjon lévő árpa vagy a nyelvre nőtt tályog eltávolítása, esetleg kisebb bemetszések miatt tehát hamarosan nem kerülhetünk kórházba - említ néhány példát a főosztályvezető-helyettes. Ha mégis indokolatlanul, csak egy ilyen kisebb probléma miatt utalnak bennünket fekvőbeteg-ellátó intézménybe, az egészségbiztosító legfeljebb azt az összeget fizeti ki a kórháznak, amit a szakrendelőnek fizetne. Ez azonban nem éri meg az intézménynek. Persze kórházban is elvégezhető lesz például egy szemölcseltávolítás, ha a beteg más, súlyosabb egészségügyi gondja miatt amúgy is bent fekszik.

Tavaly egyébként csak az urológiákon 78 ezer olyan beavatkozást végeztek, amely az OEP reményei szerint átkerül a járóbeteg-ellátásba. Jelenleg előfordul, hogy ugyanazért a beavatkozásért tízszer több pénzt fizet ki az egészségbiztosító csak azért, mert kórházban és nem szakrendelőben végzik azt. (MNO)