Két sláger- és tizennégy hiányszakmának hamarosan korszerűbb, a munkaerőpiac igényeihez jobban illeszkedő ismeretanyaga lesz. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tavaly januárban kötött együttműködési megállapodást az Oktatási Minisztériummal, miszerint 16, az Országos képzési jegyzékben (OKJ) szereplő képzés szakmai és vizsgakövetelményeit átalakítják. Hamarosan megjelenik az a miniszteri rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a képzésekbe beépüljenek a szükséges módosítások - mondta el tegnap az MKIK és a Nemzeti Szakképzési Intézet közös eseményén Parragh László. A kamarai elnök szerint további OKJ-s tananyagok - leginkább a gépiparral kapcsolatos -, képzések várnak korszerűsítésre. Ezek megújításában is szívesen részt vállal a kamara - hangsúlyozta.

A mostani munkába az MKIK további munkaadói érdekképviseleteket is bevont. A szobafestő-, a kőműves-, az épületburkoló-, illetve a cukrászképzés esetén az Iposz szakértői garantálják, hogy a végzettek tudása megfeleljen a munkaerő-piaci igényeknek. Ugyanezért a pincéroktatásnál a Kisosz kezeskedik.

Bár a 800 OKJ-s képzéshez képest a most átalakítandó tizenhat csak töredék, ám a szakmunkástanulók negyven százalékát, huszonötezer diák tudását érintik a változások. Ezek közül az egyik, hogy a kozmetikus- és a kárpitosképzés kivételével két évről háromra emelkedik a tanulmányi idő. (KI)