Magyarország is fel kíván iratkozni a biotechnológiai világtérképre - nevezte meg a hét végén kezdődő egyesült államokbeli látogatásának egyik célját Kóka János. A gazdasági és közlekedési miniszter a Világgazdaságnak elmondta: kívánatos, hogy az egyéb kapcsolatok mellett a többi között amerikai biotechnológiai jellegű, kutatás-fejlesztési célú befektetések is realizálódjanak Magyarországon. Ezt elősegítendő nemcsak a világ legnagyobb biotechnológiai rendezvényén, a Bio 2005 konferencián vesz részt Philadelphiában, de találkozik a fórumon ugyancsak részt vevő kanadai és ausztrál (szak)miniszterrel s cégek képviselőivel is.

A kormányzat ösztönözni szeretné a biotechnológia további hazai fejlődését, s ennek a k+f-et, magas hozzáadott értéket képviselő ágazatnak jók is az adottságai - mondja Kóka. A Budapest-Debrecen-Szeged tengely mentén, e csomópontok köré szerveződve alakulhat ki a biotechnológiai hálózat idehaza.

Kóka emellett információtechnológiai s szórakoztatóipari témákról is folytat megbeszéléseket, találkozik több amerikai miniszterrel s nagynevű tanácsadó cégek vezetőivel is. Ez utóbbiak között például - a még nem véglegesített program szerint - Madeleine Albrighttal, illetve a Henry Kissinger által fémjelzett Kissinger Associates vezetőivel találkozik. A tervek szerint Washingtonban az energiaügyi, illetve a kereskedelmi miniszterrel is tárgyal. Los Angelesben a többi között a Twentieth Century Fox elnökével találkozik, San Franciscóban pedig egy sor vezető it-világcég vezetőivel. Kóka szavai szerint: vannak előkészületi fázisban lévő amerikai befektetések, újak és már itt lévő cégek további projektjei is. Az előzetes tervek szerint egyebek között a HP-nél, a Carlyle csoportnál, a Ciscónál, a Flextronicsnál, az Intelnél és a Safra Catz Oracle-nél tárgyal majd Kóka János szombaton kezdődő s jövő péntekig tartó amerikai látogatása alatt.