Indonézia megerősítette, hogy országukban első esetben egy ember is elkapta a madárinfuenza vírusát. A dél-sulawesi farmmunkás vérében H5N1 típusú vírust mutattak ki, bár a betegség külső tüneteit nem észlelték.

Az indonéz földművelésügyi miniszter szerint az év első három hónapjában szórványosan az ország több részén is - beleértve Sulawesit - kitört a szárnyasok között a fent említett vírus. Azóta csirkék és kacsák millióit vágták le a továbbterjedés elkerülése végett. Múlt hónapban disznók is elkapták a betegséget.

Az egészségügyi hatóságok szerint ennek a farmernek a fertőzöttsége a szárnyasokkal dolgozó emberek közötti rutintesztek során derült ki. Március óta 79 farmmunkás és állatorvos vérmintáját küldték Hong Kongba vizsgálatra.

Bár az emberi fertőzés eddig mindig a madarakról terjedt át, azért ott van a reális félelem, hogy a vírus továbbfejlődik olyan módon, amely emberről emberre is átterjed, világméterű járvány veszélyét hordozva.

Az utóbbi 18 hónapban Ázsia-szerte - Kambodzsában, Vietnámban és Thaiföldön - legalább 53 ember vált a madárinfuenza áldozatává. (BBC News)