Az új tulajdonos a holland Beheer en Beleggingsmaatschappij lett, és másfél milliárd forintot költött a Cora 35 százalékára - írja a Napi Gazdaság.

Új tulajdonosa van a Cora áruházakat működtető Magyar Hipermarket Kft.-nek. A holland befektetési társaság valamivel több mint 35 százalékhoz jutott a cégben, amelyet időről-időre a Wal-Marttal is összeboronálnak.

Valamivel több mint 35 százalékos, 1,463 milliárd forint névértékű üzletrészt szerzett a Cora áruházakat működtető Magyar Hipermarket Rt.-ben egy új, rotterdami székhelyű befektetési társaság.

A Beheer en Beleggingsmaatschappij A. Adams B.V. bejegyzése több mint egy hónapja kezdődött, ám csak a napokban került a magyar cég többségi tulajdonosa, a belga Delhaize-csoport érdekeltségébe tartozó Beleggingsmaatschappij Schilcwacht B.V. mellé. A 3,9 milliárd forint törzstőkéjű, jelenleg hét Cora áruházat működtető Magyar Hipermarket Kft. eladásáról időről időre felreppenek a hírek.

Elemzők szerint a tranzakció nem meglepő, de ebből még nem következik, hogy a Cora láncot értékesítették volna, ugyanis az új tulajdonos mindössze 35 százalékkal került birtokon belülre. Kérdés azonban, hogy a holland anyavállalatoknál történt-e tulajdonosváltás. Figyelemreméltó továbbá, hogy a napokban kiszivárgott hírek szerint a német Aldi az ugyancsak Delhazie érdekeltségbe tartozó, több mint hatvan egységből álló Profi diszkontlánc iránt mutat érdeklődést, bár ezt a lánc magyarországi tulajdonosa, a Csemege-Match Rt. ugyancsak kategorikusan cáfolta.

A kereskedelmi elemzők szerint az idei év meghatározó lehet a következő ötéves időszakra. Az eltelt fél évben a kiskereskedelemi forgalom növekedési üteme erősen lassul, és a tartós fogyasztási cikkeket gyakorlatilag képtelenség értékesíteni. A Napi Gazdaság információi szerint az élelmiszer-kereskedelemben is teret nyert az úgynevezett elsőáras, vagyis legolcsóbb termékek forgalma, amire eddig még nem volt példa.

Összességében az elemzők úgy érzik, az a lánc, amely nem lesz képes megfinanszírozni a 2005-ös pénzügyi évének fejlesztéseit, illetve a makrogazdasági folyamatok miatt forgalma nem éri el a kritikus tömeget (ez a láncok nagyságától is függ) kivonul, esetleg értékesíti érdekeltségeit. Egyes elemzők szerint a folyamat az év második felében kezdődik el, mások szerint már tart. (Napi Gazdaság - Index)