Abszurdnak és elhibázottnak tartják élelmezési szakemberek az iskolai büfék kínálatának tervezett szabályozását - írja a Népszabadság.

A fekete lista alapján többek között a lekváros bukta, a kakaós csiga, a sós kifli, a Túró Rudi, valamint az ásványvizek és a gyümölcslevek jó része sem szerepelhetne a diákok "hivatalos" étrendjében. A lista törvényi szinten szabályozná, hogy melyek azok az ételek, amelyeket ehetnek a diákok, és melyek azok, amiket nem.

"Minden élelmiszer egészséges. Csakis az étrend, az életmód lehet egészségtelen. Az élelmiszerekkel kapcsolatos határértékek - például a tartósítószer határértéke - a mennyiségek nélkül semmit nem jelenthetnek. Az ilyen feltételezések ellen a leghatározottabban tiltakozunk" - nyilatkozta a Népszabadságnak Csontos Csaba, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke.

A szakember szerint annak ellenére került az anyag a döntéshozók elé, hogy arra dietetikusok, pedagógusok, kutatók korábban már határozottan nemet mondtak. A szervezet vezetője szerint a tervezet jogi és alkotmányossági szempontból is aggályos.

"Vitatható, hogy vonatkozhat-e élelmiszerekre a miniszternek az a jogosítványa, hogy "a lakosság egészségvédelmét biztosító egészségügyi határértékeket" rendeletben állapítson meg. Mindezt tudományosan megalapozott kutatások és bizonyított tények alapján lehetne jogszerűen megtenni, a tervezet megállapításait viszont nem támasztják alá háttérvizsgálatok" - jelentette ki az élelmiszergyártók szövetségének elnöke. (Index)