A német gazdaság gyengélkedése számottevően kihat Ausztria gazdasági növekedésére is. Az osztrák GDP az első negyedévben mindössze 0,2 százalékkal emelkedett az azt megelőző három hónaphoz képest - derül ki a Wifo gazdaságkutató intézet adataiból. Az előző év azonos időszakához képest kétszázalékos volt a bővülés.

A növekedés szempontjából az egyik legfontosabb tényező Ausztriában az export. Tavaly 12,2 százalékkal bővült az áruexport, az első negyedévben azonban mindössze 0,9 százalékos volt az növekedés az előző évhez képest, amely az utolsó három hónaphoz viszonyítva visszaesést jelent. A megtorpanás egyik legfőbb oka, hogy az osztrák termékek legnagyobb felvevőpiacának számító Németország gazdasága is gyengélkedik - hívja fel a figyelmet a Handelsblatt. A gyengélkedés másik oka az erős euró. Bár az osztrák export döntő hányada az eurózónán belül talál piacot, áttételesen mégis problémákat okoz a felértékelt valuta. A félkész termékek vásárlóinak ugyanis - többek között az autógyárak - romlanak a zónán kívüli értékesítési lehetőségei, s ez természetesen csökkenti ezen cégek alkatrészigényét is.

A romló kiviteli adatokat a belső fogyasztás sem volt képes kompenzálni. A háztartások keresete mindössze 0,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, és 0,3-del az utolsó három hónaphoz viszonyítva - írja a Der Standard. A befektetések ezzel szemben egyértelműen növekedésnek indultak, amelyet elsősorban az adókedvezmények hatásának tudnak be. Az autóiparban például három, az elektronikai iparban 1,4 százalékkal növekedtek beruházások.

A gazdasági növekedést a kormány most többek közt adóreformokkal kívánja ösztönözni, ez azonban kedvezőtlenül hat a költségvetési hiányra is, amely az idén várhatóan 1,8 százalék körül alakul. Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter szerint 2008-ra kerülhet újra egyensúlyba a költségvetés.

A Wifo 2,1 százalékos növekedéssel számol 2005-re. A jegybank decemberben még 2,3 százalékos GDP-növekedést jelzett előre, most már azonban mindössze kétszázalékos bővülést várnak. A következő két évben 2,2 százalékos növekedést várnak.