Magyarországon lehet a legnagyobb büntetést fizetni azért, ha valakit mobiltelefonáláson kapnak vezetés közben - derül ki az ARBÖ osztrák autós szervezet által készített összehasonlító tanulmányból. Átszámítva nálunk akár 120 euróra is büntethető a telefonáló sofőr, míg Spanyolországban 91 euró a felső határ. A ranglista végén Csehország foglal helyet, ahol 32 euróra rúghat a bírság. Az Egyesült Királyságban, ahol csak az idén tiltották meg a vezetés közbeni mobiltelefonálást, 45 eurónak megfelelő öszszeget kell fizetni a rendőrnek.

A közlekedési kihágásokért kiszabott büntetéseket összehasonlító tanulmány szerint a többi szabálytalanság esetében is óriásiak a különbségek az egyes országok tarifái között. Amennyiben a véralkoholszint meghaladja az - országonként eltérő - megengedett szintet, Svédországban mindössze 30, Olaszországban azonban akár 1128 euróra is büntethetik a vétkest. Franciaországban, Svájcban és Dániában is igen magas, 750, 730, illetve 540 az ittas vezetésért kiszabható minimumbírság.

A gyorshajtást Csehországban és Horvátországban lehet megúszni a legolcsóbban. Itt 15 eurónál kezdődik a büntetés, szemben a svéd 90 vagy a svájci 125 eurós minimálisan kiszabható büntetéssel. Magyarországon akár 60 ezer forint, azaz 240 euró is kiszabható a sebességtúllépésért, de a BRFK adatai szerint átlag 30 ezer forintos büntetést szabnak ki. (VG)