Letette hivatali esküjét az új köztársasági elnök. Sólyom Lászlót választotta államfővé a parlamenti képviselők többsége, aki a választás harmadik fordulójában 185, míg Szili Katalin 182 szavazatot kapott. Az államfő augusztus 5-től lép hivatalba. Sólyom parlamenti beszédében pártonkívüliségét hangsúlyozta, feladatának a nemzet egységének kifejezését nevezte. Azt mondta, megválasztását egyik párt sem tekintheti kudarcnak. Sólyom győzelmét az őt jelölő pártok közül az MDF az egész társadalom sikerének nevezte, Orbán Viktor és Áder János pedig úgy fogalmazott: az emberek jelöltje győzött.

A "megtört" szocialisták egyelőre nem tudnak nyilatkozni arról, a koalícióra és a pártra milyen következményekkel járt jelöltjük bukása; később értékelik az eseményeket. Hiller István, az MSZP elnöke az állította: nem kerül posztjába Szili Katalin veresége.

Le kell vonni a követett stratégiára és a koalíciós együttműködésre vonatkozó következtetéseket - fogalmaztak lapunknak szocialista vezetők. Hozzátették: nem támogatnák az előre hozott választást és a kisebbségi kormányzást, a koalíció működik tovább, de nem lesz ugyanaz, mint korábban. A frakció demokratikusan ment végig azon az úton, amelyet választott - mondta információnk szerint Lendvai Ildikó frakcióvezető a képviselőcsoport eskütétel utáni ülésén. Kérte, a szocialisták ne konfrontálódjanak az SZDSZ-szel, s azt mondta, a száz lépés programját a koalíció együtt viszi tovább. Hiller István a sajtónak úgy nyilatkozott: a frakció a kongresszus döntését hajtotta végre, amely egy demokratikus folyamat végén jelölte Szili Katalint.

Tény, hogy a szocialista képviselőcsoporton belül több forgatókönyv is született, miként lehetne elkerülni jelöltjük vereségét, ám mindegyik kulcsa Szili Katalin kezében volt. Azaz a házelnöknek vissza kellett volna lépnie, amire nem volt hajlandó. Működött a Fidesz-taktika - mondják a szocialisták -, az ellenzéki frakció hétfői távolmaradásával nyilvánvalóvá vált, honnan szerezhetne voksokat a házelnök. Ezért a korábban megnyert képviselők nem merték vállalni ígéretüket. Így a frakció döntésével szembehelyezkedő három szabad demokrata képviselő (Mécs Imre, Béki Gabriella, Wekler Ferenc) sem menthette meg a helyzetet. Az SZDSZ végig kitartott álláspontja mellett, nem szavazott. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök feladata volt a hírek szerint az, hogy az SZDSZ-t meggyőzze; a harmadik forduló előtt tegnap tett még egy utolsó kísérletet erre, de ez is sikertelen volt.

Gratulálok Sólyom Lászlónak, aki kiváló demokrata, nagyszerű hazafi, akivel együtt fogok működni, de helye van a tiszteletadásnak Szili Katalin felé is - fogalmazott sajtójékoztatóján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Azt mondta: a figyelmet újra a kormányzás felé kell fordítani. Kormányozni kell, kormányozni fogok - tette hozzá. A koalíciós partner részéről Horn Gábor a tegnapi események után kijelentette: nincs kormányválság, a koalíciós megállapodásban nem szerepel, hogy közösen választanának elnököt. Az SZDSZ végig fenntartotta, hogy indítsanak közös jelöltet. (TE)