Valutaválságra kell számítani a térségben, de a spekuláció elsőszámú célpontja Magyarország, mert "gazdaságilag a leginkább ingatag, valutája a leginkább túlértékelt és bankrendszere a legkevésbé integrált" - véli a washingtoni Institut for International Economics elemzője, Adam S. Posen, írja a hvg.hu nyomán a Tőzsdefórum.

Az elemző szerint a forint elleni támadásra azért kerül sor, mivel az uniós válság nyomán a spekulánsok az új tagországok valutáit veszik célba, mivel ezek a valuták szinte mindenütt túlértékeltek, s az uniós pénzek elsősorban az említett országokban csökkennek majd. A negatív folyamat beindulása esetén a befektetők kivonják pénzeiket a gazdaságból, s nem csupán a külföldiek, de a magyarok is.

Az elemző arra hivatkozik, hogy 1992-ben, miután Dánia elutasított a maastrichti szerződést - s bizonytalanná vált az unió jövője -, előbb a spekulánsok, majd a befektetők is kivonultak a gazdaságilag gyengébb országokból, ami földmozgást idézett elő az európai valutarendszerben - idézi a bécsi Kurierban olvasható szavait a hvg.hu. (hvg.hu - Tőzsdefórum)