A France Télécom (FT) nyolc százalékát kívánja eladni a francia kormány - jelentette be a pénzügyminisztérium. Ez azt jelzi, hogy az új kabinet a privatizációs politikát illetően elődje nyomdokain kíván haladni - írja a Handelsblatt. A részesedés eladása mintegy négymilliárd eurót hozhat a költségvetésnek, amelyet az államadósság csökkentésére és az innováció előmozdítására kívánnak fordítani. Az ügylet után az államnak még 34 százalékos részesedése maradna a telekommunikációs cégben.

A bejelentés az első egyértelmű jele annak, hogy milyen gazdaságpolitikát kíván folytatni a múlt héten hivatalba lépett Villepin-kormány. A lépést viszont még a liberális közgazdászok is kritikával illették. Politikailag veszélyes dolog, ha egy kormány első gazdaságpolitikai intézkedése a privatizáció megindítása - mondta Marc Touati, a Natexis Banque Populaire befektetési bank vezető közgazdásza. Megjegyezte, hogy az EU-alkotmányról szóló népszavazás kedvezőtlen kimenetele nagyrészt a szociális elégedetlenségre vezethető vissza, a bejelentés pedig tovább ronthatja a közhangulatot.

A szakszervezetek felháborodottságuknak adtak hangot, mivel úgy látják, hosszú távon számos munkahely kerülhet veszélybe a magánosítás következtében. Elégedetlenségüknek várhatóan egy mára tervezett demonstráción adnak hangot.

Azt még nem tudni, mit tesz az új kormány az áram- és gázszolgáltatókkal. A népszavazás előtt Thierry Breton pénzügyminisztert azt mondta, hogy nyárig kívánják a tőzsdére vinné a GdF-et és év végéig az EdF-et. Ezt még az FT magánosításánál is nehezebb lesz keresztülvinni.