Visszafordíthatatlan volt Terri Schiavo agykárosodása, és soha nem tért volna magához - ezt állapította meg az asszony boncolását végző orvoscsoport.

Arról a 41 éves asszonyról van szó, aki március végén halt meg, miután 15 esztendei kóma után lekapcsolták róla a táplálékot és folyadékot biztosító csövet. Terri Schiavo halála, illetve életben tartása az utóbbi évek egyik leghevesebb vitáját keltette Amerikában az élethez, illetve a halálhoz való jogról.

A vita hullámai a Fehér Házat is elérték: Bush elnök - ahogy akkor fogalmazott - az élet pártján volt, a republikánus politikusok pedig gyilkosságról beszéltek. A nő szülei a férjet vádolták, szintén gyilkossággal, még azzal is, hogy nagy adag morfiumot adott a nejének, hogy siettesse a halálát.

Nos, a most nyilvánosságra hozott orvosi jelentés szerint az asszony testében semmiféle kábítószert vagy mérget nem találtak. Az orvosok szerint egyértelműen visszafordíthatatlan volt az állapota. Elhaltak az agyszövetei, az agya a normális emberi agynak a felére zsugorodott. Az átlagos női agy 1200-1300 gramm, hangzott el a sajtóértekezleten, Terri Schiavo agya pedig 615 grammos volt. Semmiféle terápia nem tudta volna regenerálni a károsodást. A beteg vak volt, jóllehet, a szülei által készített videókon úgy látszott, hogy fejével és a szemével a hang felé fordul. A meghalt nő szülei nem fogadták el a boncolási jelentést. (MR)